Här drunknade tolv turister

NYHETER

Skrämmande bilder visar förödelsen inne i båten där två svenskor dog

1 av 3 | Foto: I kaoset ombord på olycksbåten syns bland annat flytvästar som aldrig hann användas.

HALONG-BUKTEN. Här är bilderna inifrån båten som tog två svenskor med sig djupet.

Allt är kaos – och de få flytvästarna ligger oanvända i bråten.

Den gripne 21-årige kaptenen har massor att förklara.

Träbåten Dream voyage var enligt vietnamesiska medier i mycket dåligt skick. När tragedin inträffade i torsdags morse bröts den sönder och sjönk på en minut.

Bland de tolv dödsoffren finns två kvinnor, 19 och 20 år gamla, från Karlstad. De låg och sov i sin hytt och hade ingen chans när vattnet forsade in.

I går kväll bärgades båten halvvägs ur floden innan dykarna fick avbryta arbetet med att fästa stålvajrar runt skrovet.

I dag ska den lyftas helt till ytan och bogseras in till land för att undersökas.

Men skräckbilderna från insidan säger redan allt:

De visar hytter i förödelse, flytvästar som aldrig hann användas och ger en otäck aning om paniken ombord.

Kaptenen Nguyen Van Minh, 21, försvann spårlöst med fyra besättningsmän direkt efter olyckan – men i går greps de och riskerar nu långa fängelsestraff.

”Känns otäckt”

Männen har en hel del att förklara:

Passagerarna hörde en dov duns redan vid 19-tiden i onsdags kväll under middagen. De pratade med besättningen som enligt nya vittnesförhör inte undersökte vad som hade hänt.

I stället sjönk båten tio timmar senare i en liten vik vid ön Ti Top.

Där ankrade sammanlagt tolv båtar upp för natten. När morgonljuset kom började de andra fartygen göra sig redo att segla vidare.

– Vi fick frukost ombord, sen åkte vi vidare. Alla såg att det hänt något med den här båten men att tolv människor drunknat berättade ingen, säger holländaren Leo Littel när Aftonbladet träffar honom i hamnen.

– Inte förrän vi var på väg in till land på eftermiddagen fick vi veta det. Det känns både otäckt och förslaget av rederiet. Ingen av oss hade fortsatt turen om vi vetat om dödsolyckan.

En guldgruva

Båttrafiken i Halong-bukten har blivit en guldgruva för den vietnamesiska staten. Enligt färska siffror kom 2,8 miljoner turister – varav hälften utlänningar – till området förra året. Enbart biljetterna motsvarar ett värde av tre miljarder kronor, men underhållet av båtarna är ofta mycket eftersatt.