Kaptenen tagen av polis

NYHETER

Har förhörts om olyckan

Kaptenen som efter båtolyckan i Vietnam försvann har hittats av polis.

Under dagen har han pressats i förhör.

Samtidigt kommer nya uppgifter hur olyckan som tog två unga svenskors liv kunde inträffa.

Snabbt efter den tragiska båtolyckan som inträffade i Halongbukten i går försvann kaptenen och delar av besättningen på båten. Enligt uppgifter försökte de fly för att slippa ställas till svars för olyckan.

Men i dag lyckades polisen spåra dem och under dagen har de pressats i förhör, uppger AP. Vad som framkommit i förhören är oklart, men polisen lovar att de ansvariga bakom olyckan kommer att straffas.

Tätare säkerhetskontroller

Samtidigt beslutade myndigheterna att införa tätare säkerhetskontroller på turistbåtarna i Halongbukten och förbjöd temporärt övernattningar på båtarna.

På fredagen påbörjades även arbetet med att bärga båten, men övergivna sandaler och burkar med solkräm flöt fortfarande omkring i vattnet och vittnade om gårdagens tragedi, rapporterar AP.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart. Överlevande uppger att de såg en planka flyta iväg från båten strax innan den sjönk.

"Plankorna hade torkat"

En tänkbar förklaring till olyckan är att båtens träplankor hade torkat, vilket fick vattnet att tränga in i båten.

– Det kan vara en av orsakerna till att en träbåt sjunker i klart väder, säger Le Van Cach, chef för ett av räddningsteamen som deltog i räddningsarbetet, till AP.

Enligt tidningar ägda av den vietnamesiska staten togs båten i bruk i november 2008. Den var 29 meter lång och hade tillstånd att ha 30 passagerare ombord. Den genomgick en säkerhetskontroll senast för fyra månader sen.