Sanning 6 – Vit makt-koppling

avAnette Holmqvist, Erik Wiman

NYHETER

Nej, Sverigedemokraterna är inte ett nazistiskt parti. Men en undersökning som Expo gjorde inför höstens val visar att 45 kandidater till kommuner och landsting kunde kopplas till vit makt-rörelsen.

21 av kandidaterna är eller var tidigare i år medlemmar på det nazistiska forumet nordisk.nu.

– Det visar att det finns personer med en bakgrund i grupper som Sverigedemokraterna säger sig inte vilja ha något med att göra, säger chefredaktören för Expo Daniel Poohl, som har skrivit boken ”Ut ur skuggan” om SD:s historia.

– Jag tror inte att SD medvetet har rekryterat människor som de vet har vit makt-kopplingar, men uppen­barligen har de inte tagit avstånd från dem heller, säger Poohl.

Isak Nygren, landstingskandidat i Söder­manlands län och 4:e namn på partiets lista i Katrineholms kommun, har varit aktiv på forumet nordisk.nu. I ett av inläggen skriver han att islam är ”en våldsam pedofilsekt”.

Isak Nygren vill inte ta avstånd från inlägget.

– Islam uppmuntrar till pedofili, ta till exempel profeten Muhammed. När han var 51 år så gifte han sig med en sexårig flicka som hette Aisha.

– Sverigedemokraterna har verkligen arbetat med att tvätta bort den högerextrema stämpeln och delvis lyckats, men det går inte att rensa ett parti på dess ursprungs­krafter på hur kort tid som helst, då dräneras det sönder, säger stats­vetaren Marie Demker.

ARTIKELN HANDLAR OM