"Jag hjälpte till att avväpna skytten"

Patricia Maisch är en av hjältarna i skottdramat i Tucson.

När skytten hade brottats ner till marken var det hon som slet av honom magasinet.

– Vi sträckte oss båda efter det, men jag hann först, berättar hon i en intervju med Fox News.

Den 22-årige Jared Lee Loughner tömde ett magasin med 31 kulor in i folksamlingen på ett politiskt möte i Tucson, Arizona i lördags.

Först sköt han den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och hennes stabschef Ron Barber med sin halvautomatiska pistol på en meters håll. Sedan vände han sig om och fortsatte skjuta mot de människor som samlats.

Då grep Patricia Maisch in.

– Två män hade fått ner honom på marken. Då försökte han ladda om. Jag lyckades få tag i magasinet och få bort det, säger hon.

"Tur som överlevde"

Patricia Maisch har kallats hjälte för sin insats. Själv tycker hon att det är männen som brottade ner skytten som ska ha äran.

Hon berättar i intervjun att hon själv har en son som är 23 år.

– Jag har tänkt mycket på att jag hade tur som överlevde, säger hon.

Den 22-årige Jared Lee Loughner tömde ett magasin med 31 kulor in i folksamlingen på ett politiskt möte i Tucson, Arizona på lördagen.

Först sköt han den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och hennes stabschef Ron Barber med sin halvautomatiska pistol på en meters håll. Sedan vände han sig om och fortsatte skjuta mot de människor som samlats.

När Loughner försökte stoppa in det nya magasinet i vapnet kastade Patricia Maisch sig framåt och slet det ur hans hand.

– Hon kan ha räddat många, många liv.

De sex som dödades vid massakern är domaren John Roll, en nioårig flicka, en 30-årig medarbetare till Giffords samt tre pensionärer.

Giffords tillstånd var på söndagen ännu kritiskt, men läkarna var försiktigt optimistiska. De övriga skadade uppgavs vara utom fara.

"Mitt mord"

Loughner anklagas på fem punkter för bland annat mord och mordförsök, enligt Arizonas distriktsåklagare. Utredarna säger sig ha hittat dokument i mannens hem där mordplanerna avslöjas: Ett kuvert i ett kassaskåp innehöll dokument med fraser som "Jag planerade i förväg", "Mitt mord" och "Giffords".

Motivet till dådet är oklart. Loughner, en misslyckad armérekryt, har kopplas till flera osammanhängande, hatiska inlägg på internet där han bland annat fördömer regeringens "hjärntvätt". Han har tidigare gjort sig skyldig till dödshot, men inte mot Giffords.

Polisen letade från början efter en man i 50-årsåldern som setts släppa av Loughner från en bil. Han visade sig vara en taxichaufför och avfördes senare från utredningen.

Bitter valrörelse

Kongressen beslutade på lördagskvällen att skjuta upp nästa veckas omröstning om att upphäva president Barack Obamas sjukvårdsreform. Obama har utlyst en tyst minut för offren i Tucson.

Den överhettade valrörelsen inför novembervalet kan ha bidragit till våldsdådet, något som Giffords själv varnat för.

Sarah Palin, Tea Partyrörelsens frontfigur, har haft en karta på sin Facebook-sida där Giffords och andra demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Palins anhängare har uppmanats att "ladda om och sikta" på dem. Palin har nu tagit bort grafiken och beklagat händelsen.

– Den ilska, det hat, den trångsynthet som finns i det här landet håller på att bli skandalös. Och tyvärr tror jag att Arizona har blivit någon sorts centrum. Vi har blivit fördomarnas och trångsynthetens Mecka, sade sheriff Dupnik på en presskonferens.

Publisert: