Europas ekonomi värre än USA:s

Världsbankschefen varnar Europas ledare

Europas statsfinanskris har knuffat världen in i en "ny och farligare fas" av ekonomisk osäkerhet.

Europas problem är allvarligare och långt svårare att ta itu med än USA:s lånekris, varnade Världsbankschefen Robert Zoellick i en exklusiv intervju med australiensiska tidningen Weekend Australian på lördagen. 

Världsbankschefen Robert Zoellick.
Världsbankschefen Robert Zoellick.

Trots flera decenniers erfarenhet av att åtgärda ekonomiska problem vid både amerikanska och internationella institutioner kunde Zoellick inte erbjuda några enkla lösningar för Europas problem.

– De senaste veckorna har världen gått från en problematisk återhämtning i olika hastighet - med framväxande marknader och ett par ekonomier som Australien på tillväxt medan utvecklade marknader kämpar - till en ny och farligare fas.

Han uppmanade Europas politiska ledare att ta skuldproblemet för det akuta problem det är, och beklagade att den Europeiska Unionens strukturer, som han anser försvårar för ekonomisk reform.

Det internationella finanssystemet är, enligt Zoellick, på väg att ritas om vilket snabbt håller på att flytta makten till snabbväxande länder som Kina, Indien och Brasilien.

Han oroade sig också över att kravallerna i Storbritannien skulle kunna orsaka problem för landets budgetåtstramningsprogram.

– Jag anser att det som (premiärminister David) Cameron gör i Storbritannien verkligen är nödvändigt. Mina farhågor skulle vara att politiken tvingar det i en annan riktning.

Publisert: