Kungens vän gör krönikan

avErik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT: Inget fel att hon får göra årsprogrammet

1 av 3 | Foto: ERIC ROXFELT
pekas ut som ex-flickvän Meta Bergqvist var bjuden på kungens 60-årskalas 2006. Nu har hon producerat SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

I kväll visar SVT ”Året med kungafamiljen” och fjäskdiskussionen är i gång – igen.

Men i år gör statstelevisionen det extra svårt för sig.

Kungens gamla flickvän har gjort programmet.

Den erfarna tv-producenten Meta Bergqvist med mångårig erfarenhet från bland annat ”Allsång på Skansen” har i år fått uppdraget att producera den kungliga årskrönikan i SVT.

Men Meta Bergqvist pekas också ut som en av kungens tidiga flickvänner i boken ”Den motvillige monarken”.

– Hon var en av kungaflammorna, de hade en relation när de var unga men det var ingenting officiellt, säger en välinsatt källa.

”Hon är duktig”

Programmet ”Medierna” i Sveriges radio har redan uppmärksammat faktumet att kungens vän producerar programmet.

Men SVT som i vanliga fall har en strikt policy när det gäller att bevaka vänner eller anhöriga journalistiskt ser inget problem med att Meta Bergqvist varit producent i det här fallet.

– Det görs bedömningar från fall till fall och Meta är en duktig projektledare, och projektledarjobbet i just det här programmet handlar framför allt om administrativt jobb, hon intervjuar inte eller något sådant där, säger kommunikationsdirektör Helga Baagøe.

”Intervjuar ingen”

Ett exempel på SVT:s vanligtvis strikta policy är programledaren Karin Hübinette som fick lämna ”Agenda” när hennes syster blev Hillevi Engström (M) blev arbetsmarknadsminister.

– Karin Hübinette var programledare för Agenda och det fanns ju naturligtvis en stor risk för att hon skulle hamna i ett läge där hon själv skulle intervjua sin syster och det är så klart inte ok. Meta Bergqvist intervjuar ju inte någon.

Men kan du förklara varför ni extrainkallar kungens gamla flickvän för att göra program om honom?

– Nu blir jag en aning perplex över ditt ordval, Meta Bergqvist har jobbat, jag vet inte i hur många decennier på Sveriges television och hon är på inget sätt extra­inkallad, du får det att låta som vi har plockat in någon från gatan.

Men hon har aldrig gjort kungaprogrammet tidigare?

– Men hon har visat sin kompetens och integritet och kunskap i många decennier för Sveriges television.

Är vänner

Att Meta Bergqvist är vän med kungafamiljen och till exempel var bjuden både på kungens 50- och 60-årskalas är heller inget problem enligt Helga Baagøe.

– Mattias Engstrand som är ansvarig utgivare har gjort en bedömning och har pratat med henne och litar på henne. Jag tror att man ska ha klart för sig att det är skillnad på underhållningsprogram och granskande program och det här är ett underhållningsprogram, säger hon.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Meta Bergqvist utan resultat.

Publicerad: