Evakuering av svenskar nära

Kraftbolaget Tepco: Vatten-
besprutning har kylt reaktorn

Regeringen arbetar med en evakueringsplan just nu. Den kommer att omfatta alla svenskar i Japan som vill åka hem.

Utrikesdepartementet erbjuder nu svenskar och andra skandinaver att flygga från Tokyo på lördag förmiddag.

Sent i natt svensk tid började man att vattenbomba reaktor 3 och 4 med havsvatten.
Sent i natt svensk tid började man att vattenbomba reaktor 3 och 4 med havsvatten.

Det är ett extrainsatt SAS-plan som flyger från Tokyo till Bangkok. De svenskar som vill resa med flygplanet ska anmäla sitt intresse till ambassaden i Tokyo. Resenärer får betala ett självkostnadspris för flygningen.

Tidigare har Storbritannien och Frankrike inlett evakueringar från Japan av dem som vill. Singapore har erbjudit sig att evakuera medborgare i en radie av 11 mil från kärnkraftverket Fukushima 1.

Nu är Sverige på väg att gå samma väg.

Nytt skalv i Tokyo

Tidigare under eftermiddagen drabbade ett nytt skalv Tokyo. Enligt US Geological Survey uppmätte skalvet 5,6 på Richterskalan och inträffade vid halv två, svensk tid.

– Strömmen är kvar och vi biter ihop så gott vi kan, sade Aftonbladets utsände Jon Thunqvist. Det är ingen panik på gatorna i Tokyo.

Enligt seismologen Reynir Bödvarson på universitetet i Uppsala var skalvet inte kraftigt nog för att orsaka en tsunami.

– Det här skalvet inträffade mycket närmare Tokyo än det stora i fredags, så Tokyoborna kan nog ha uppfattat skalvet som kraftigare än vad det var.

Lyckats kyla med vatten

Vid kärnkraftverket Fukushima 1 har ett intensivt arbete pågått hela dagen för att försöka få kontroll över de havererade reaktorerna.

Fyra stora militärhelikoptrar bombade reaktorerna med vatten för att försöka kyla ner dem – men efter 200 försök hade man bara lyckats två gånger.

Då kallade man in 11 brandbilar för att spruta vatten över reaktorerna från marken.

De tvingades vända om på grund av strålningen.

Når brandbilarna misslyckades skickade man in militärens vattenkanoner och då plötsligt vände lyckan för räddningsarbetarna.

På torsdagseftermiddagen meddelade kraftbolaget Tepco att de 30 ton vatten som sprutats över reaktor 3 har kylt ner det förbrukade kärnbränslet som förvaras där.

Oskyddat kärnbränsle

I bassänger i reaktor 3 och 4 finns förbrukat kärnbränsle som kräver konstant kylning för att inte smälta. Till skillnad från reaktorerna är dessa bassänger nu helt eller delvis oskyddade

Enligt företaget jobbar man på en lösning för att få igång elförsörjningen till kylsystemet. Det pågår parallellt med att man dumpar och sköljer vatten över reaktorerna.

Japanska myndigheter säger sig ha kontroll över situationen, samtidigt som USA befarar det värsta. De tror att det har uppstått bristningar i minst två av reaktorerna och att använt kärnbränsle nu exponeras för luft. Det innebär att ämnen som cesium, som har en lång halveringstid, kan spridas med vinden.

Två saknas

Enligt atomenergiorganet IAEA har flera personer skadats och förts till sjukhus bland dem som arbetar på kärnkraftverket, både Tepco-anställda och sådana som arbetar för underleverantörer på plats.

Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen – fyra vid första tillfället och 11 vid andra.

17 personer har fått radioaktivt material i ansiktet, men ska inte varit allvarligt skadade.

En annan arbetare utsattes för omfattande strålning vid arbete med ventileringen och vårdas.

Flera brandmän som utsatts för strålning undersöks också av vårdpersonal.

Två personer rapporteras saknade.

”Skapa död i årtionden”

Representanter från amerikanska myndigheter är oroade över hur Japan hanterar den eskalerande kärnreaktorskrisen. De menar att om man inte får kontroll över anläggningarna inom det närmaste dygnet så riskerar landet att hamna i en situation som kommer att ”skapa död i årtionden”.

– Det är svårt att beskriva hur alarmerande det här är just nu, säger en regeringskälla i USA till ABC News.

”Offrar sina liv”

Gregory Jaczko, chef för amerikanska Nuclear Regulatory Commission, säger att gårdagens brand i reaktor 4 är ”väldigt, väldigt allvarlig”.

– Detta är en situation där människor kan kallas in för att offra sina liv. Det är väldigt svårt för mig att tänka, men det kan ha nått den punkten, säger Jaczko.

Josefine Berglund, Erik Nises, Eric Thorsson,
Evalisa Wallin, Mikael Stengård,

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN