Lisbet & Olof i kärlek & politik

NYHETER

Så föll hon för den blivande statsministern

Foto: I vått och torrt Olof och Lisbet sida vid sida, de hann vara gifta i 30 år. Här ses de i vattenbrynet på Fårö där familjen tillbringade somrarna.

Han var hennes livs stora kärlek.

Men med ett skott tog drömmen slut.

Lisbet Palme tänker dagligen på sin Olof – och på vad som fick henne att falla för honom.

Det var den här otroliga energin, säger hon i en intervju med SR.

Lisbet Palme var bara 20 år när hon första gången träffade den fyra år äldre Olof. Han var ordförande i Sveriges förenade studentkårer och Lisbet imponerades av hans tidiga övertygelse om vilka värden han ville kämpa för.

Utsattes för hårda prov

– Socialdemokratin började han redan tidigt intressera sig för och han hade också väldigt mycket funderingar kring de politiska strukturerna ute i världen, i Sovjetunionen och USA, berättar hon för Ekots Helena Groll.

Olof Palme kom att bli statsminister för Sverige i sammanlagt tio år.

Ett uppdrag som satte både honom och familjen på stora prov.

– Det är klart att det var påfrestande. Han var väldigt dynamisk i hela sin person och kunde koppla av väldigt snabbt och vara en tillgång för familjen. Men det blev väldigt lite tid för det, säger Lisbet Palme.

Det omtalade Palme-hatet adderade också till anspänningen.

Rykten

– Det började ju redan när han var väldigt ung och det blev värre och värre. Det tyckte jag var väldigt ansträngande. Det var påhopp oavbrutet, man letade fel och spred rykten.

Hon vill i dag inte peka ut några specifika exempel, men menar att bakgrunden var hennes mans ställningstaganden i kontroversiella frågor.

Olof Palme påverkades av den massiva kritiken även om han sällan pratade om det och det hände att han funderade på att hoppa av.

Det som höll honom kvar var enligt Lisbet hans internationella engagemang.

– Han visste att det betydde något att han var kvar, han visste att det betydde något för avkolonialiseringen av Afrika till exempel.

Pekade ut mördaren

Olof och Lisbeth hann vara gifta i 30 år innan han mördades 28 februari 1986. Mordet och det som hände efteråt har enligt

Lisbet kommit att skymma Olof Palmes politiska gärning.

I dag är hon 79 år och vill inte prata om sina minnesbilder från mordkvällen. Men att Christer Pettersson var den som höll i vapnet är hon helt övertygad om.

– Jag har ju identifierat mördaren, säger Lisbet Palme.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olof Palme