Den nya arabvärlden

Två veckor - och fortfarande sitter diktatorn kvar

Av: 

William Svärd

NYHETER

Efter över två veckor med blodiga protester sitter Libyens diktator Muammar Gaddafi envist kvar.

I uppenbar förnekelse vägrar han ens gå med på att folket ogillar honom.

Revolutionen har pågått i över två veckor. Allt större delar av landet kontrolleras av oppositionen, men diktatorn själv vägrar vika sig.

I staden Benghazi i öster samlar rebellerna sina styrkor och gör sig redo att attackera Tripoli. Gaddafi själv påstår att det inte förekommer några demonstrationer och att hela folket älskar honom.

Eftersom Libyen är ett extremt slutet land har det varit svårt att följa utvecklingen under revolutionen. Men här är huvuddragen dag för dag:

15 februari: Efter flera mindre protester i början av februari börjar de första större demonstrationerna i landets näst största stad Benghazi i östra Libyen.

16 februari: Omkring två tusen människor ut på gatorna i Benghazi. De tågar till stadens centrala torg där de drabbar samman med kravallpolis. I staden al-Bayda dör fyra när poliser attackerar demonstranter.

17 februari: Döptes till ”Vredens dag” på sociala nätverk på webben. I flera städer går demonstranter ut på gatorna där de blir våldsamt attackerade av poliser och regeringsanhängare. I Benghazi dör minst sex människor.

Internet och telefonledningar stängs ner.

18 februari: Nya våldsamma sammandrabbningar i Benghazi, där ”tiotals” dör. Staden al-Bayda tas delvis över av demonstranterna. Muammar Gaddafi hotar med att han kommer slå hårt mot alla upprorsförsök och säger att det är ”självmord” att demonstrera mot honom.

19 februari: När sörjande i Benghazi samlas för en begravning av tidigare offer attackeras de av säkerhetsstyrkor som skjuter skarpt. Minst 15 dör. Vittnen pratar om en ”massaker”.

20 februari: Nya attacker mot sörjande i Benghazi, men när folket slår tillbaka byter delar av militären sida. Tusentals demonstranter tågar mot Gröna torget i Tripoli men möts av stora styrkor säkerhetsstyrkor. Demonstrationer även i Derna, Tobruk, Misrata och al-Zawia.

Gaddafis son Saif al-Islam talar i tv och hotar med blodigt inbördeskrig.

21 februari: Våldsamma strider i Tripoli. Bland annat uppges regimen använda stridsflyg och inhyrda legosoldater. I Benghazi och flera städer i östra delarna har rebellerna övertagit kontrollen. Två stridspiloter deserterar på Malta.

22 februari: Muammar Gaddafi håller tal i libysk tv. Han säger att han vägrar ge upp, kommer dö i Libyen och kallar demonstranterna för ”drogpåverkade råttor”.

Omvärlden kallar talet ”skrämmande” och säger att Gaddafis regim är på väg att falla.

23 februari: Flera höga militärer hoppar av regimens styrkor och ställer sig på rebellernas sida. Över 1 000 människor påstås ha mist livet under upproret hittills. Rebellerna har kontroll över östra delarna av landet.

24 februari: Gaddafitrogna styrkor slår tillbaka mot flera städer i närheten av Tripoli. Det kommer rapporter om att allt fler inhyrda legosoldater flygs in i landet.

25 februari: Efter fredagsbönen strömmar demonstranter ut på gatorna i Tripoli i en samordnad aktion. Säkerhetsstyrkor öppnar eld för att skingra demonstranterna. Omvärldens protester blir allt starkare. Nato sitter i krismöte och Barack Obama ringer sina kollegor i Europa för att diskutera hur krisen kan lösas.

26 februari: Libyens avhoppade justitieminister bildar en ny regering i Benghazi. FN diskuterar sanktioner som vapenembargo mot Libyen. Barack Obama säger att Gaddafi har ”förlorat rätten att härska".

27 februari: Det kommer rapporter om att flera städer i landets västra delar fallit för revolutionen. Flera personer i kretsen omkring Gaddafi hoppar av. Bland annat reser den ”yppiga” ukrainska sköterskan Galyna Kolotnytska hem efter flera år vid hans sida.

28 februari: Gaddafi försöker ta tillbaka städer som kontrolleras av rebeller, men hans styrkor slås tillbaka. USA positionerar om sina krigsfartyg i Medelhavet och säger att ”inga åtgärder kan uteslutas.”

EU inför sanktioner mot Gaddafi och kretsen närmast honom.

I Tripoli attackeras 10 000 demonstranter av civilklädda styrkor. I en intervju med ABC vägrar Gaddafi gå med på att det överhuvud taget förekommer demonstrationer. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Gaddafi ”förlorat greppet”.

1 mars: Rebellerna i al-Zawiya håller stånd när de blir attackerade av regeringsstyrkor. Rebellerna i Benghazi förbereder sig för att tåga genom öknen till Tripoli och avsätta Gaddafi. Röda korset säger att de fått uppgifter om avrättningar av patienter på sjukhus.

UNHCR säger att 140 000 flyktingar flytt till Tunisien och Egypten hittills.

2 mars: Gaddafis styrkor anfaller staden Brega i östra Libyen i en gryningsräd. De tar kontroll över flygplatsen och ett oljeraffinaderi med hjälp av flygbomber. Rebellerna i staden slår tillbaka och återtar kontrollen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen