Nu är det kört, Ohly

Reporter: Evalisa Wallin, Kristina Edblom, Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

V-toppen: Vi vill ha Jonas Sjöstedt

EFTERTRÄDAREN? Jonas Sjöstedt passade på under Vänsterpartiets dag i Almedalen att (för andra gången) avslöja att han tänker kandidera som partiledare för Vänsterpartiet under kongressen om sju månader.
Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
EFTERTRÄDAREN? Jonas Sjöstedt passade på under Vänsterpartiets dag i Almedalen att (för andra gången) avslöja att han tänker kandidera som partiledare för Vänsterpartiet under kongressen om sju månader.

Jonas Sjöstedt har kommit ut som partiledarkandidat.

Och krossar redan allt motstånd.

Bara en av tio inom V-toppen stöder nu Lars Ohly.

Lars Ohly höll i går sitt tal som partiledare för Vänsterpartiet för åttonde året i rad på politikerveckan i Almedalen. Det kan bli hans sista.

Stödet för nye utmanaren Jonas Sjöstedt är nämligen överväldigande. Både från riksdagsledamöter och distriktsordföranden.

Av de 33 personer som Aftonbladet har varit i kontakt med vill bara tre uttala sitt stöd för Lars Ohly. Fyra personer vill se Ulla Andersson som partiledare.

Överlägst högst stöd

Segern avgår Jonas Sjöstedt med. Hela 13 av de tillfrågade vill se honom som sin nya ledare. Resten vill inte avslöja vem de stöder.

– Jonas Sjöstedt är ett modernt och fräscht alternativ till Lars Ohly, det har jag sagt länge, säger Marie Engström, distriktsordförande i Värmland.

– Ohly är en väldigt skicklig politiker och partiordförande, men han har inte lyckats mobilisera väljarna. Jonas Sjöstedt är folkkär och går hem i stugorna, säger Fredrik Bellino, distriktsordförande i Västra Götaland.

Utmanaren själv hoppas dock på fler kandidater.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande. Jag hoppas att det kommer att kliva fram fler kandidater, särskilt kvinnor, säger han.

Vill se två toppar

Flera av de tillfrågade är, liksom Sjöstedt, positiva till ett delat ledarskap. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson och riskdagsledamoten Josefine Brink nämns av flera som möjliga parhästar till Jonas Sjöstedt.

– Hon är påläst, bred politiskt och har en lång erfarenhet. Hon är förankrad bland folk och hon är kvinna, säger Yvonne Oscarsson distriktsordförande i Gävleborg, om Ulla Andersson.

Även Sjöstedt har en favorit.

– Men det tänkte jag behålla som min lilla hemlighet. När jag själv kandiderar vill jag inte peka ut andra, den här diskussionen ska ägas av medlemmarna, säger han.

Publicerad: