Nyheter

”Han har fuskat”

Av: 

Emanuel Karlsten

NYHETER

• SVT-lärarens elever fick flera provfrågor i förväg • Kollegorna upprörda: Går inte att chansa så rätt

I torsdags gjorde Sveriges niondeklassare nationellt prov i matematik.

Ingen elev visste vilka frågor som skulle komma – utom Stavros Loucas klass 9 A, på Mikaelskolan i Örebro.

Flera lärare pekar på bevisen: elevanteckningar som är identiska med delar av det nationella provet.

– Det är fusk, jag kan inte komma på ett hårdare ord, säger Katarina Kjellström, Skolverkets konstruktör av det aktuella provet.

Måndagen den 2 maj är den kände matteläraren Stavros Louca en sista gång på Mikaelskolan i Örebro. Sedan i höstas har han på uppdrag av SVT deltagit i uppföljaren till den prisbelönta SVT-dokumentären ”Klass 9 A”.

I mars sändes sista avsnittet av serien, men det är när eleverna får sitt slutbetyg som det riktiga kvittot på superlärarnas framgång ges. Den här måndagen ska Stavros Louca ge eleverna några sista redskap för att lyckas på det nationella provet i matematik.

”Har räknat ut det”

Elever berättar hur Stavros Louca betonar att det är viktigt att de antecknar delar av det han säger. Flera gånger säger han, enligt elever, att han är säker på att vissa uppgifter kommer på provet: ”Jag har forskat i 17 nationella prov och jag har räknat ut att det här ska komma.”

Torsdag 5 maj. Tusentals elever över hela Sverige öppnar det nationella provet och kliar sig i huvudet. Men klass 9 A kan förvånat fylla i 11 av 18 poäng på den första delen, B1. På andra delen, B2, är lösningen identisk med den de antecknat på Stavros Loucas lektion.

Snart sprids ryktet att klass 9A har fått hjälp med provet.

Jenny Ahinko, matematiklärare på en annan Örebroskola, hör det också, men avfärdar det.

– Jag slog direkt i från mig. Det kan inte vara sant.

Exakta kopior

Men när hon ser detaljerade lektionsanteckningar från flera av klass 9A:s elever tror hon inte sina ögon. Samma uppgifter är antecknade och flera av dem är exakta kopior av provet, andra snarlika och ytterligare några väldigt lika. Jenny Ahinko visade anteckningarna för sina lärarkollegor.

Alla blev väldigt illa berörda.

– Man kan inte ens chansa fram det här. Sannolikheten är noll att råka få fram frågor som är så identiska med det riktiga provet, säger Antonio Blagus matematiklärare med 18 år i yrket.

”Ett svek”

På myndigheten Skolverket ser man mycket allvarligt på saken om uppgifterna stämmer.

Katarina Kjellström är universitetslektor vid Stockholms universitet och ansvarig konstruktör av de nationella proven i matematik. När hon får elevanteckningarna från Loucas förberedande lektion kontrollerar hon dem och säger:

– Det är fusk, jag kan inte komma på ett hårdare ord. Men också ett svek mot alla andra elever som inte får den chans läraren gett sina egna elever.

– Läraren har uppenbarligen tittat och lagt upp lektionen efter det nationella provet. Det framgår tydligt, säger hon.

Mikaelskolan vill inte uttala sig om de tror att superläraren Stavros Louca har fuskat. Men rektorn har fattat ett beslut hon aldrig tidigare har tagit: alla måste göra om provet.

– Jag har informerat elever och vårdnadshavare, säger rektor Elisabeth Brynje Starfelt.

Känd från ”Klass 9 a”

Stavros Louca, 57.

Blev känd för tre år sedan som matematiklärare i SVT-satsningen ”Klass 9 A”, och har sedan dess påverkat skoldebatten mer än utbildningsministern och lärarfacket tillsammans.

Louca har tidigare belönats med pris från Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga sällskapet Pro Patria för sitt arbete bakom Rinkebyskolans framgångar i mattetävlingar.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: