En liten japansk by stod pall för tsunamin

avMagda Gad

Det som ansågs vara en dåres verk blev deras räddning

Foto: SCANPIX
RÄDDADE – AV EN ”GALNINGS” VERK På 70-talet byggdes en fördämning i byn Fudai av borgmästaren Kotaku Wamura, som ansågs vara galen. I dagens prisläge skulle den kosta 30 miljoner dollar, cirka 186 miljoner kronor, att bygga. Han kritiserades för att vara en slösaktig dåre. I dag tackar byborna hans ”galenskap”. Inte ett enda hus skadades i tsunamin.

Stora delar av Japans nordöstra kust står i spillror efter tsunamin.

Men i en liten by ser allt ut som vanligt. Här blev husen inte ens blöta när flodvågen slog in.

Tack vare en hög mur, byggd på 70-talet av en borgmästare som ansågs vara galen, drabbades inte den japanska byn Fudai av tsunamin.

Nu tackar de 3 000 invånarna den tidigare borgmästaren för sina liv.

Muren, som är 15,5 meter hög, och en tillhörande dammlucka tog ett dussintal år att bygga. Den totala kostnaden skulle i dag motsvara 30 miljoner dollar.

– Det var väldigt mycket pengar. Men utan muren skulle Fudai ha försvunnit, säger fiskaren Satoshi Kaneko, 55, till AP.

En slösaktig dåre

När borgmästare Kotaku Wamura beslutade att bygga muren 1967 kritiserades han för att vara en slösaktig dåre.

Även byns nuvarande borgmästaren Hiroshi Fukawatri ansåg att bygget var tvivelaktigt.

– Jag var tveksam till att bygga något så här stort. Men effektiviteten i bygget är verkligen imponerande. Flera byar har byggt murar mot tsunamis, men inga har varit lika höga som i Fudai, säger Fukawatri till AP.

Staden Taro, söder om Fudai, ansåg sig ha det ultimata fortet – en 2,5 kilometer lång och tio meter hög mur. Men den var ingen match för tsunamin som slog in den 11 mars, med vågor på över 20 meter.

Svor att det aldrig skulle hända igen

Kotaku Wamura bestämde sig för att bygga något rejälare.

Medan fiskarna i byn gick runt och var stolta över den vackra, vita sandstranden, som lockade turister varje sommar, glömde Wamura aldrig hur snabbt havet kunde förändras.

Han mindes de tsunamis som orsakat stora skador längst den nordöstra kusten 1896 och 1933. I Fudai förstörde de två katastroferna hundratals hus och dödade 439 människor.

"När jag såg kroppar grävas upp från högar av jord, visste jag inte vad jag skulle säga. Jag hade inga ord", skrev Wamura i sin dagbok 1933.

Han svor att det aldrig skulle hända igen.

ARTIKELN HANDLAR OM