Så gör du altanen vårfin

NYHETER

Få tips om hur du ska slipa och olja in.

Nu är det dags att göra altanen vårfin. Nedan får du tips om hur du ska slipa och olja in. För dig som vill bygga nytt får du också lite inspirationsbilder om nya sätt att lägga altantrallen för att få snygga effekter.

Bara en sådan enkel sak som att låta brädorna gå på olika håll i sektioner kan ge fint resultat och bryta upp en större, annars tråkig yta. Att mixa olika träslag i sektionerna förstärker ytterligare.

Varför inte skapa en rundad yta, i någon del av altanbygget?

Inbyggd belysning är också ett bra trick, man kan ha till exempel ha effektramper som lyser upp trallen vid trappor. Räcken i avvikande färg kan också bli snyggt.

I guiden nedan får du veta mer om träslag och crikapriser. Dessutom får du veta om nya material, till exempel komposit, som förenklar underhållet.

Om du har en gammal nedsliten altan och inte har råd att lägga om trallen kan ett trick vara att köpa läsa trallplattor och lägga ovanpå. Byggvaruhusen säljer fyrkanter om cirka 30 X 30 cm. De är oftast gjorda i ädelträ och ovanligt billiga med ett pris på cirka 270 kr /kvm.

Foto: En fin detalj är att altanräcket har inbyggd belysning i toppen av stolparna. Ger fin effekt när det skymmer.
Foto: TIMBERTECH
Foto: Att mixa färgtoner på altantrallen är ett bra sätt att bryta upp stora sammanhängande ytor och få fina rumsliga effekter. Fint är också att skapa grönska med inbyggda växtbänkar. Väggarna i de här växtbänkarna är klädda med stenmaterial som kontrasterar fint mot träytorna. Bredden på växtbänkarnas kanter medger sittplatser eller praktiska avlastningsytor om man har en bjudning på altanen.
Foto: TIMBERTECH
Foto: Oregelbundna former ger ett spännande utseende.
Foto: Träaltaner lagda av kompositmaterialet som är en nyhet på marknaden. Materialet finns i flera utföranden som efterliknar bland annat valnöt, rosenträ, teak och grånat trä.
Foto: TIMBERTECH
Foto: Det kan vara snyggt att kombinera olika träslag eller kulörer.
Foto: Rundade former ger spännande effekter. Glöm inte heller att du kan kombinera med räcke målat utförande.
Foto: TIMBERTECH

Magnus Persson

ARTIKELN HANDLAR OM