Misshandel, svält och inga löner

NYHETER

Ivan berättar: Så lever asfaltsläggarna i Sverige

Foto: ”Hungriga hela tiden” Ivan kom till England från Bulgarien för att söka jobb. I april i år erbjöds han ett jobb i Sverige för 1000 kronor om dagen. Men i stället inkvarterades han i en husvagn i Linköping, utan el, vatten eller toa. ”Ibland fick vi lite pengar, men det räckte knappt till mat. Vi var hungriga hela tiden,” säger han.

LINKÖPING. Svenska villaägare erbjuds billig stenläggning.

Arbetet utförs av män som Ivan från Bulgarien, som hoppas på ett bättre liv.

Men arbetet i Sverige innebär svält, misshandel och utebliven lön – slaveri helt enkelt.

Foto: ”Jag hörde killarna som jobbade säga 'Snälla, ge oss mat',”säger Linda Fager som bestämde sig för att hjälpa arbetarna.

De första rapporterna nådde svensk polis 2007, från brittiska ambassaden. Det handlade om trafficking, människohandel, med män ofta från östra Europa, som arbetade med asfalts- och stenläggning i Sverige under slavliknande förhållanden

– De hade berövats sina passhandlingar, misshandlats. Några har man försökt bränna inne i en husvagn, säger Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

Glenn Nilsson på Rikskriminalpolisen beskriver offren som utslagna människor.

Hopp om ett bättre liv

– De plockas upp från soppkök, kan vara hemlösa, ofta missbrukare. Det är människor som ingen saknar.

Aftonbladet har träffat Ivan. Han lämnade hemlandet Bulgarien 2007. Efter att förgäves ha sökt jobb i England, väcktes hoppet om ett bättre liv i april i år när en man stannade honom på gatan och erbjöd honom jobb i Sverige för 1 000 kronor om dagen.

Så blev det inte.

Tillsammans med två andra inkvarterades han i en husvagn i Linköping, utan el, vatten eller toa.

– Vid sju på morgonen hämtade de oss och sedan jobbade vi 14-timmarspass. Ibland fick vi lite pengar, men det räckte knappt till mat. Vi var hungriga hela tiden.

”Snälla, ge oss mat”

Linda Fager bor med sin familj i en villa i Linköpings utkant. De erbjöds stenläggning, men tackade nej. En annan i bostadsområdet nappade däremot.

– När arbetarna jobbade åkte företrädare för ”firman” runt och kastade stenar från lastbilsflaket och skrek på dem. Jag hörde killarna som jobbade säga ”Snälla, ge oss mat”, säger hon.

Familjen bjöd arbetarna på en grillkväll, och fick höra att de inte ätit lagad mat på en månad. Då beslöt de sig för att göra något, och skaffade en lägenhet och en bil åt männen, så att de kunde lämna ”firman”.

Polisen känner till omständigheterna kring den firma Ivan tvingades arbeta åt men har hittills inte kunnat ingripa.

Olika företagsnamn

Gruppen kring ”firman” utger sig för att vara irländare, och använder sig av flera olika företagsnamn. När Aftonbladet ringer en kontaktperson heter han en sak ena dagen, något annat nästa. När han hör att han pratar med en journalist lägger han på luren.