"Ersättningen räcker inte"

NYHETER

Mary Mårtensson: På tok för lite för det livslånga lidande och medicinering som de här barnen måste utstå

Äntligen får de narkolepsidrabbade barnen ersättning!

Men det räcker inte.

Foto: Mary Mårtensson.

Läkemedelsförsäkringen kommer – som ett första steg – att betala ut 50 000 kronor vardera till de 12 barn som först insjuknade i narkolepsi (sömnsjukan) efter vaccineringen med Pandemrix mot svininfluensan. Totalt handlar det om 118 barn och unga.

Outhärdliga smärtor

Det är bra – men på tok för lite för det livslånga lidande och medicinring som de här barnen måste utstå.

Samtidigt finns ett 100-tal personer i Facebookgruppen Livet efter sprutan som dras med svåra symptom sedan de vaccinerade sig, men som inte får något erkännande – därför att läkarna inte alltid lyckats ställa diagnos och därför att Läkemedelsverket varken kan fastställa eller utesluta ett samband med vaccinet. Som André Lennartsson, 14, som Aftonbladet berättat om, som direkt efter vaccinationen i september 2009 insjuknade i outhärdliga smärtor och extrem trötthet. För André tog livet slut den dagen. Han har inte varit i skolan sedan dess. Men läkarna vet inte vad han lider av.

Känner sig svikna

Det är dags att ta de här patienterna på allvar. De bör remitteras till de bästa experterna som finns i landet på smärta, neurologi och immunologi. Samtidigt borde Socialstyrelsen inrätta en särskild enhet för dessa patienter, för att på bästa sätt försöka hjälpa dem vidare i vården så att de förhoppningsvis kan få sina liv tillbaka.

I dag känner de sig svikna av både sjukvården och myndigheterna.