Nyheter

– Vännerna svek kungen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Nuri Kino om "Den svenske Gudfadern"

Kungens vänner svek monarken när summorna blev för höga.

Det tror Nuri Kino, författaren till "Den svenske Gudfadern".

– Utifrån samtalen låter det som att det inte är så många som vill ställa upp när det väl gäller.

Journalisten Nuri Kino.
Journalisten Nuri Kino.

En dryg vecka efter att skandalboken "Den ofrivillge monarken" släpps kontaktar en av kungens närmaste vänner, Anders Lettström, den så kallade gansterkungen Milan Sevos "livvakt" Daniel Webb.

Han vill ha hjälp att stoppa nattklubbsägaren Mille Markovic, en av huvudkällorna till boken som där berättat hur kungen och hans vänner förr i tiden festade vilt på hans nattklubb med inhyrda strippor.

Dold mikrofon

Nu har Markovic i media hotat att offentliggöra bilder och filmer.

Vad exakt som finns på bilderna är oklart, men kungens vänner har blivit så pass skrämda av hotet att de nu bestämt sig för att anlita ”gudfadern” Milan Sevo och hans ”livvakt” Daniel Webb för att förhandla med Markovic om att köpa hans tystnad.

Vad kungens vänner inte vet är att deras samtal med Webb spelas in med en dold mikrofon.

– Alla vill väl egentligen få lugn och ro och bara slippa det här jävla eländet, säger kungens vän Anders Lettström på ett av banden.

100-procentiga bevis

Allt om hur mötena med kungens vänner gick till avslöjas i boken "Den svenske Gudfadern" av Nuri Kino, som släpps i morgon.

– Hela den här förhandlingen de fört är mycket märklig och blottar en subkultur hos eliten som är skrämmande. En känsla att de tror att de är orörbara, att de kan gå över huvudet på rättsväsendet, säger Nuri Kino till Aftonbladet.

Anders Lettström själv har till media förnekat att han gett något uppdrag till någon.

– Vi har bevis, 100-procentiga bevis, på att Daniel Webb och Anders Lettström har träffats och att den man som hörs på bandet är Lettström, säger Nuri Kino.

"Sviker kungen"

Mille Marcovic har till media uppgivit att summorna var uppe i nära astronomiska siffror som 50 miljoner kronor i slutet av förhandlingarna.

– Det stämmer nog inte. I början sa kungens vänner att pengar inte var några problem, att många skulle kunna tänkas ställa upp. Men med tiden ville färre och färre vara med och pengarna verkade inte finnas, säger Nuri Kino.

Vad som till slut gjorde att affären aldrig blev av kan Nuri Kino inte säga med säkerhet.

– Men när man lyssnar på samtalen låter det som att man sviker kungen, att det inte är så många som vill ställa upp när det väl gäller. Summorna som nämns är för höga och det här är personer som jag förmodar inte har några svarta pengar.

– De inledde förhandlingarna en vecka efter att "Den ofrivillige monarken" kom ut, det hela var nog inte så genomtänkt.

Började pruta

Kinos teori får medhåll av Milan Sevos företrädare Daniel Webb. Till Sveriges radio säger han att kungens vänner var överens om summan på tiotals miljoner och fick se bildmaterial av Markovic.

Sedan började de pruta och uppgörelse blev aldrig av.

– Med facit i hand ville kanske kungens vänner bara skydda kungens vänner, inte kungen. När de sett materialet kanske de kommit fram till att det inte var lika intressant. Varför de inte ville hålla överenskommelsen kan inte jag säga, säger Daniel Webb till SR.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: