Brodern: ’Jag kan inte förstå’

Foto: SORG Under torsdagen vajade Långareds flaggor på halv stång.
NYHETER

LÅNGARED. Familj, vänner och grannar.

Alla ställer samma fråga:

– Varför? Jag har försökt – men jag kan inte förstå, säger den döde mannens bror.

Det är svårt att hitta en ledig plats åt sitt tända ljus i Långareds kyrka den här oktoberkvällen. Bänkraderna hinner aldrig bli tomma. Byborna kommer och går. Skriver i den framlagda kondoleansboken och sörjer sina älskade grannar.

”De var genomgoda”

Den 69-årige mördade mannens syskon bestämde sig först för att inte prata med journalister om händelsen. Nu har flera av dem ändrat sig.

– Det finns ju bara fina saker att säga om dem. Varför skulle vi inte vilja att folk fick läsa hur fantastiska och omtyckta de var? Det finns absolut inget ont att säga om dem, de var genomgoda, och jag är övertygad om att de inte har gjort något fel, säger brodern.

Han berättar hur den 69-årige mannen, äldst av fem syskon, fick ta över föräldragården utanför Alingsås. Inte för att han var just äldst. Men han älskade djur och gårdslivet på landet. Så fort han fick lite tid över spelade han orgel, dragspel och sjöng. I 20-årsåldern träffade han sin blivande hustru.

– De fann verkligen varandra. Lika snälla och hjälpsamma båda två. Väldigt lika varandra till sättet, säger brodern.

Frågan: varför?

Han har försökt, men hittar inget svar på frågan alla just nu ställer sig.

Varför?

– En sådan här händelse sätter ju i gång fantasin hos alla. Men jag kan verkligen inte föreställa mig vad som kan ligga bakom det här.

– Fast i bland händer det ju att ondskan dyker upp där den minst av allt hör hemma. Det känns fruktansvärt. Jag är bestört och oerhört ledsen.

Familjen informerades om gripandet av de två personer som nu sitter anhållna, misstänkta för mordet, sent i går kväll.

– Nu tar vi hand om varandra, försöker hjälpa och stötta så gott det går. På det här viset stärks ju den mänskliga gemenskapen mellan oss syskon och deras barn, säger brodern.