Nyheter

Hobbyraketen har lyft

Av: 

Eric Thorsson

Camilla Sundell

NYHETER

Skam den som ger sig.

I dag testade amatörerna i Copenhagen Suborbitals att ge sig ut i rymden igen – och försöket lyckades.

Klockan 16.32 på eftermiddagen sköts raketen upp i luften.

De danska hobby-rymdfararna Kristian von Bengtson och Peter Madsen gjorde ett nytt försök att skjuta upp sin hemgjorda raket Heat-1X/Tycho Brahe i dag.

Uppskjutningsrampen var på plats i havet utanför Bornholm och redan vid lunchtid kunde man se vit rök pysa ut från raketen på danska TV2:s livesändning.

Tog två år

Första försöket gjordes tidigt i höstas men von Bengtson och Madsen tvingades avbryta när en värmefläkt inte fungerade som den skulle.

I dag gjorde de ett nytt försök.

– Vi ska lämna jordens yta med den här raketen. Om det så bara är en meter, säger Kristian von Bengtson till Danmarks Radio.

Och försöket lyckades. Klockan 16.32 lyfte raketen från uppskjutningsrampen utanför Bornholm. Raketen ska enligt planerna skjutas 17 000 meter upp i luften.

Designad för en människa

Om allt går vägen i dag kan det så småningom leda till att Peter Madsen blir den förste dansken att nå rymden.

– I bland önskar jag att jag inte brydde mig så mycket om projektet som jag gör, för det betyder så mycket för mig att det går bra, säger Peter Madsen till danska Ingeniören.

I två års tid har von Bengtson och Madsen, som tidigare byggt u-båtar, arbetat med den 3,5 meter långa farkosten i ett gammalt varv utanför Köpenhamn.

Raketen är designad för att ta en vuxen människa, stående.

Målet: Rymden

Under första flygningen ska en 70 kg tung docka användas, men målet är att så småningom skicka en raket 100 000 meter upp, ut i den verkliga rymden.

Med en Peter Madsen ombord.

– Om jag får välja mellan att dö ensam på långvården eller med 100 kilo raketbränsle i röven så väljer jag det senare, har han tidigare sagt till danska Ingeniören.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter