Kraftiga protester i Palestina i dag

Hamas: Förhandlarna säljer ut sitt eget folk

Uppretade palestinier stormade tv-nätverket al-Jazeeras kontor i Ramallah när uppgifterna om Palestinas förhandlingar med USA och Israel blev kända.
Uppretade palestinier stormade tv-nätverket al-Jazeeras kontor i Ramallah när uppgifterna om Palestinas förhandlingar med USA och Israel blev kända.

LONDON. Palestina var beredda att acceptera alla utom en av bosättningarna i östra Jerusalem.

Det visar hemliga dokument som tv-nätverket al-Jazeera kommit över.

Uppgifterna har orsakat våldsamma demonstrationer i Palestina i dag och tv-bolaget stormades av demonstranter.

Al-Jazeera har kommit över tusentals sidor av hemliga dokument som uppges visa hur Palestina förhandlat med Israel och USA.

Guardian publicerar i dag utdrag ur dokumenten under rubriken "Så förlorades freden i Mellanöstern".

Erbjöd inget i gengäld

I dokumenten motsägs Palestinas officiella hållning om Jerusalem och uppgifterna kan underminera den palestinska presidenten Mahmoud Abbas. Två fredsförhandlare uppges ha gått så långt att man var beredda att acceptera att Israel fick behålla alla bosättningar utom ett i det ockuperade östra Jerusalem, skriver Guardian.

Förslaget ska ha kommit under ett möte mellan representanter från Palestina, Israel och USA 2008.

Det faktum att förslaget presenterades, men också att Israel varken erbjöd någonting i gengäld och dessutom avvisade förslaget har väntats orsaka protester. I dag gick demonstranter till attack mot tv-bolaget al-Jazeera som offentliggjort uppgifterna.

Stormade tv-bolag

På plakat pekades al-Jazeera ut som sionister och under eftermiddagen stormade demonstranter tv-bolagets kontorsbyggnad i Ramallah. Där målade de slagord över väggarna. Enligt al-Jazeera lyckades ett 50-tal personer ta sig in i byggnaden, men enligt Haartz ska minst 250 personer ha samlats utanför. Polis tvingades avlägsna de våldsamma demonstranterna och stoppa dem utanför från att också ta sig in.

President Abbas hävdar att han hela tiden hållit andra Arab-länder uppdaterade kring förhandlingarna och Palestinas huvudförhandlare Saeb Erekat har tillbakavisat uppgifterna i dokumenten som "en samling lögner och halvsanningar".

Samtidigt har en tidigare medlem av Palestinas förhandlingsdelegation, Diana Buttu, uppmanat sin före detta kollega att avgå:

– Uppgifterna är högst problematiska eftersom de belönar Israel för sina bosättningsaktiviteter, säger hon enligt Guardian.

”Förråder Palestina”

Och Hamas talesperson Osama Hamdan anklagade förhandlarna för att förråda och sälja ut Palestina:

– De har ingen trovärdighet i förhandlingarna. Utifrån de här dokumenten är det tydligt att de inte har auktorisation från sitt eget folk att förhandla å deras vägnar, säger han till al-Jazeera.

På gatorna i Ramallah rasade befolkningen mot uppgifterna i dokumenten:

– Det är för förbjudet att ge upp våra rättigheter. Om någon offrar våra nationella rättigheter kommer det bli en kupp, en revolution på gatorna, säger Shadi Safi, 30, till Guardian.

Fatah-anhängaren Jimi säger till tidningen:

– Det här är falska anklagelser. Al-Jazeera borde förstöras!

Publisert: