Terrorexpert: "Misstankarna går omedelbart till islamistisk terrorism"

avStaffan Dickson

NYHETER

Den norska polisen bekräftar nu att explosionen i Oslo orsakades av en bomb.

Jan Oskar Engene, expert på europeisk terrorism, påminner om att Norge flera gånger har nämnts i meddelanden från al-Qaida.

– Misstankarna går omedelbart till islamistisk terrorism, säger han till norska DN.no.

Jan Oskar Engene, expert på europeisk terrorism och verksam vid universitetet i Bergen, säger att det inte går att fastställa vem som står bakom attentatet i Oslo, men påminner om att Norge, på grund av sitt militära deltagande i Afghanistan, flera gånger har nämnts i meddelanden från terrornätverket al-Qaida.

– Misstankarna går omedelbart till islamistisk terrorism, säger han till norska DN.no.

Helt nytt i Norge

– Om detta är en terroraktion så är det något helt nytt i Norge, säger han, och tillägger att man i Europa inte har sett så här stor materiell ödeläggelse från en islamistisk terroraktion sedan attentatet i Londons tunnelbana 2005

Tore Bjørgo är även han norsk terrorexpert. När Aftonbladet når honom står han vid avspärrningarna cirka 500 meter från regeringsbyggnaden.

– Ända här borta har fönster krossats, säger han.

Han kan inte tänka sig att det rör sig om en olycka.

– Det är inte sannolikt att en explosion utanför regeringsbyggnaden är en tillfällig olycka. Det här måste ha varit planerat, säger han.

Militära närvaro

Tore Bjørgo tror att Norges militära närvaro utomlands kan bidra till en ökad hotbild mot landet.

– Det har inte varit någon speciell situation som har tytt på att hotbilden ökat och som gjort att vi höjt säkerhetsnivån, men Norge är konstant engagerat i militära uppdrag utomlands, vilket kan bidra till ett ökat hat mot landet. Men i nuläget vet vi ju inte om det rör sig om en utländsk aktion.

Han säger att Norge genomförde terrorövningar 2006, då bland annat terroristdåd i tunnelbanan simulerades och att Norges beredskap på terrordåd är ungefär i nivå med Sveriges.