Nyheter

10-åriga Maryam – ett av Gaddafis offer

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

De lever i spillrorna av sina hem, eller i skolbyggnader där de har tvingats söka skydd. Det finns ingen elektricitet och vattnet ransoneras.

10-åriga Maryam dog efter att ha träffats av grantsplitter.

Gaddafis styrkor fortsätter att attackera flera Libyska städer. 10-åriga Maryam är bara ett av alla de barn som har dött, eller lever i skräck, under Gaddafi-regimens attacker på civilbefolkningen i landet.

Efter två månader av attacker mot Misrata, Libyens tredje största stad, kommer Amnesty nu med en rapport som vittnar om den misär och skräck som invånarna i staden lever i.

Maryam dog när hon lekte

I Zawias al-Majoub, en förort i västra delarna av Mistara, dödades 10-åriga Maryam Mahmoud al-Hassouni den 5 april när hon lekte i trädgården.

– Maryam lekte i trädgården när en granat exploderade. Hon skadades allvarligt i huvudet, och dog nästan omedelbart, säger hennes farbror.

Granatsplitter i trädgården, och spår efter nedslaget, tyder på att det var en granatattack som dödade Maryam.

Samma dag skadades två 2-åringar i samma område när de träffades av splitter. 2-åringarna träffades trots att de befann sig inomhus.

Gömde sig i en brunn

En familj med fem barn, den yngsta bara 18 månader gammal, tvingades ta sin tillflykt till husets brunn. Där gömde de sig för Gaddafis styrkor i tre dagar innan de räddades.

  – Vi var tvungna att stå upp, hade vi glidit nedåt så hade vi drunknat. Det var kallt och vi hade ingen mat. Vi kunde inte ge några ljud i från oss, och var hela tiden tvungna att se till att babyn var tyst så att soldaterna som var på ovanvåningen inte skulle märka att vi var där, säger en av döttrarna i familjen till Amnesty.

Gömde sig i källare

På ett av stadens barnhem jobbar just nu sex personer. Normalt är de 58. Men många har blivit fast hemma, i områden som Gaddafi kontrollerar, och kan inte ta sig därifrån.

När attackerna mot staden inleddes gömde sig barn och personal i barnhemmets källare. Där stannade de i en vecka innan de lyckades söka skydd i en skola i staden.

– Här är vi säkra och vi har fått mycket hjälp. Men situationen i Misrata är väldigt svår för väldigt alla, säger en av de anställda som fortfarande finns kvar på barnhemmet.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: