HÖSTSTORM

NYHETER

De vill väcka Wall Street: ”Systemet måste ändras”

1 av 3 | Foto: HÖJER RÖSTEN MOT BANKERNA Demonstranterna på Manhattan menar att storföretagen och bankerna blåst folket. Nu är de är trötta på systemet­ och vill skapa­ en ny samhällsordning. ”Om den kris vi befinner oss i nu fortsätter eskalera kommer det inte att finnas vare sig jobb eller bostäder eller någonting kvar”, säger svenskättade Robert Carlson från Minneapolis som har tejpat en skrynklig dollarsedel över munnen.

NEW YORK. Efter arabisk vår kommer amerikansk höst.

I alla fall om de hundratals aktivister som slagit läger intill Wall Street får som de vill.

– Systemet måste ändras, säger svenskättade Robert Carlson genom den skrynkliga dollarsedel han klistrat över munnen i protest.

Att jämföra det som sedan­ två veckor tillbaka äger rum i Zuccotti Park, några kvarter nordväst om själva Wall Street, med exempelvis folkresningen på Tahrir-torget i Kairo vore förstås att förringa magnituden av den senare. För att inte säga förlöjliga hela den arabiska våren.

Där ägde regelrätt revolution rum. Det som möter i den lilla parken på södra Manhattan liknar mer campingen på en rockfestival utan mycket inverkan på livet­ i stan i övrigt.

Men principen hos de huvudsakligen unga aktivister som nu bor, äter (företrädesvis mat skänkt av sympatisörer som kändisarna Susan Sarandon och Michael Moore), demonstrerar, och har möten i den lilla parken är densamma.

Ta makten tillbaka

De vill skapa en ny samhällsordning – på fredlig väg. Budskapen är minst sagt många, på plakat såväl som i intervjuer, men huvudtemat består i att storföretagen och bankerna blåst folket. Och att de 99 procent som inget äger måste ta tillbaka makten från den procent som äger allt.

– Det viktiga för oss unga är att vi över huvud taget får en framtid. Om den kris vi befinner oss i nu fortsätter eskalera kommer det inte att finnas vare sig jobb eller bostäder eller någonting kvar, säger svenskättade Robert Carlson från Minneapolis.

Han är 25 år, har tillbringat sex dygn i Zuccotti Park och står vid trottoaren på intilliggande Broadway med en amerikansk vimpel i handen. Över munnen har han tejpat en skrynklig dollarsedel.

– Jag hoppas vi kan väcka ytterligare några människor. Systemet måste förändras, säger han.

En grupp poliser blänger misstänksamt. Under flera av de marscher Carlson och hans själsfränder dagligen genomför i finanskvarteren har ordningsmakten gått frapperande hårt fram.

– Men talar man med dem enskilt får man veta att de stöder vår sak. Poliserna är bra, de tillhör också de 99 procenten.

”Har rätt till en åsikt”

Under lunchtimmarna rör sig också byggnadsarbetare från Ground Zero i parken. Flertalet studerar nyfiket skådespelet som pågår.

– Alla har rätt till en åsikt, säger en av dem, tar en tugga av sin kebab och fortsätter:

– Och de här ungdomarna har väl en och annan poäng. Men de kunde väl tvätta sig någon gång...

TROR PÅ EN NYORDNING

■ ■ Protesterna på Wall Street började 13 juli med ett upprop på sajten Adbusters. Inspirerade av det egyptiska folkets uppror på Tarhir-torget ville de samla 20 000 människor på Wall Street den 17 september för att störta det ekonomiska hjärtat – ”USA:s finansgomorra­”.

■ ■ Trots att folket blir allt fattigare tar företagen ut vinster­ och får politiska för­delar. Målet med protesterna är att sätta stopp för deras inflytande i den amerikanska politiken. Och att president Obama gör det till sitt uppdrag att separera politiken från pengarna.

■ ■ ”Det är tid för demokrati, inte företagsstyre. Vi är förlorade annars” är ett av demonstranternas motton.