Gäng plundrar gravar i Konungarnas dal

Svensk arkeolog på plats i Luxor: "Det är anarki och kaos"

Konungarnas dal. (Arkivbild.)
Konungarnas dal. (Arkivbild.)

Till Luxor vallfärdar årligen miljontals turister för att besöka de unika tempelgravarna i Konungarnas dal. Men nu råder kaos och anarki.

– Plundrargäng drar fram och vi hör skottlossning och explosioner hela nätterna, säger Maria Nilsson, doktor i arkeologi, som sen fyra år tillbaka bor i området.

Maria Nilsson, doktor i arkeologi.
Maria Nilsson, doktor i arkeologi.

De svenska resebolagen väntade till in i det sista med att ställa in sina resor till Luxor men har nu evakuerat de turister som befunnit sig i staden. Kvar i området finns däremot svenska arkeologen Maria Nilsson, 31. Tillsammans med sin brittiske sambo är hon sedan fyra år tillbaka är bosatt i en by på motsatt sida av Nilen från Luxors centrum.

Juvelerare plundrade

– Rapporteringarna i medier har nästan uteslutande fokuserat på Kairo men att situationen i södra Egypten också är allvarlig. De centrala delarna av den moderna staden Luxor är till stor del förstörda. Butiker är plundrade, juvelerare är plundrade och de butiksägare som varit smarta nog att ta hem sina saker har blivit plundrade hemma, säger Maria Nilsson.

Poliserna har enligt Maria Nilsson inte synts till överhuvudtaget sedan i fredags och de militärer som nu är på plats skyddar i stort sett bara de viktigaste monumenten.

Om nätterna drar plundrargäng omkring. De ska ha kommit över vapen i övergivna polisstationer och tempel och gravar i Konungarnas dal ska ha blivit förstörda men det är oklart hur stora skadorna är.

Medborgargarden skyddar

– Vi bor i en liten by med stark gemenskap och våra grannar patrullerar här och har hittills jagat bort de plundrare som varit här, säger Maria Nilsson.

Byn ligger precis vid huvudvägen som leder upp mot Konungarnas dal där en av huvudattraktionerna är Tutankhamons grav. I området finns också fortfarande många gravar som aldrig blivit utgrävda och plundrarna som drar fram ska enligt Maria Nilsson ha försökt att ta sig in i dessa för att ta vad de kan komma över.

– Det är en otrevlig situation. Vi är tacksamma som har en stark by omkring oss. Jag är inte jätterädd för min egen säkerhet just nu men det är svårt att veta hur situationen utvecklas och jag är rädd för att behöva lämna hus och djur bakom mig om vi måste fly.

En tidsfråga

Hon menar att plundrarräderna som nu pågår är ett uttryck för en allmän ilska över situationen i landet och alla väntar nu med spänning på vad som ska hända i Kairo och om Mubarak ska avgå.

– Ingen kunde väl förutse att detta skulle hända just nu. Samtidigt har regeringen länge varit väldigt korrupt och det har väl mer eller mindre bara varit en tidsfråga innan något sådant här skulle ske, säger Maria Nilsson.

Här ligger Luxor
Publisert: