Överlevde fall på 300 meter

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Adam Potter föll från ett av Storbritanniens högsta berg

Ett mirakel Adam Potter, 36, poserar glatt med kartan som han läste när räddningsarbetarna fann honom efter fallet på cirka 300 meter.
Foto: AP
Ett mirakel Adam Potter, 36, poserar glatt med kartan som han läste när räddningsarbetarna fann honom efter fallet på cirka 300 meter.

300 meter.

Så långt föll Adam Potter från ett av Storbritanniens högsta berg i lördags.

I dag skrevs han ut från sjukhuset i Glasgow.

Nu ska han bestiga Mount Everest.

Foto: All Over Press
Chockad Adam Potter, 36, klarade sig med mindre sårskador, blåmärken och en mindra skada på bröstkorgen. Framför allt var Potter chockad efter sitt fall.

36-årige Adam Potter från Glasgow halkade på en isfläck när han klättrade på berget Sgurr Choinnich Mor i Skottland i lördags. Han tumlade nerför de sluttande bergsväggarna.

Hela 300 meter föll han och i en svindlande hastighet rutschade han nedför berget.

– Jag försökte sakta ner så snabbt som möjligt för jag visste att så snart jag hade fått för hög fart, skulle det bli svårt. Men jag kunde inte, eftersom jag föll över klippkanten och fick för hög fart. Jag försökte sakta ner med mina fötter, händer, gångstav, berättar han för Sky News.

Flera 30-metersfall

Adam Potter fortsatte falla och tumlade nedför ytterligare en bergsplatå.

– Jag talade med helikopterpersonalen i morse och de sa att tre av de här fallen var på över 30 meter så jag hade tur, konstaterar Adam Potter.

Först när han hade nått botten och tittade upp, förstod han exakt hur långt han hade fallit.

35 minuter senare kom en räddningshelikopter. Till räddningsarbetarnas stora förvåning hittade de honom på fötter, med kartan i högsta hugg.

– Ärligt talat trodde vi inte att det var rätt person vi såg, han stod upp och läste en karta. Det verkade omöjligt, säger räddningsarbetare Tim Barker.

Skrubbsår och blåmärken

Adam Potter klarade sig undan med blotta förskräckelsen samt mindre sårskador, blåmärken och en mindre skada i bröstkorgen.

David Gibson vid Skottlands bergsklättringsråd säger att Potters överlevnad "handlade helt och hållet om tur".

Potter skrevs ut från sjukhuset i Glasgow på måndagen och sa då att han fortfarande tänker klättra uppför Mount Everest senare i år.

Publicerad: