”Pontus fick alla på gott humör”

NYHETER

Dog under inspelningen av SVT-serien ”En andra chans”

1 av 4 | Foto: Pontus Griph dog under inspelningen av tv-serien. ”Det känns väldigt, väldigt tråkigt”, säger Anne Lundberg.

Över en halv miljon tittare har följt 24-årige Pontus Griphs kamp tillbaka till livet efter olyckan.

Men i kvällens sista avsnitt ger kroppen plötsligt upp.

– Det var ingen som hade räknat med att Pontus skulle gå bort. Det känns väldigt, väldigt tråkigt, säger Anne Lundberg, programledare för SVT:s ”En andra chans”.

Pontus Griph blev påkörd av en bil på nyårsnatten 2008 utanför skånska Dalby. Skallskadorna och frakturerna var livshotande, men personalen på Universitetssjukhuset i Lund lyckades mot alla odds rädda hans då 20-åriga liv.

Blev förlamad

Efter olyckan blev Pontus förlamad från hakan och nedåt.

– Men han var så fantastisk efteråt, det är väl det som alla förundrats så över. Han behöll sin humor och sin livsglädje. Han fick alla på gott humör och tröstade oss i stället för tvärtom, säger Pontus farmor Ulla Griph.

Propp i halsen

I åtta avsnitt av SVT:s ”En andra chans” har tittarna fått följa Pontus. Han var mitt i livet – och upptagen med sin mission att sprida vad som är viktigt i livet.

Men i maj i år fick han en slempropp i halsen och dog till följd av syrebrist.

”Förfärligt trauma”

– Pontus hade så många planer, han hade precis köpt hus. Han pratade om hur han skulle ha i trädgården. Han var så intresserad av växter, säger Ulla Griph.

– Det här är ett förfärligt trauma.

Häromdagen kom det fram en kvinna som följt programmet och som ville veta hur det var med Pontus.

– Hon började gråta när jag berättade att Pontus hade gått bort, säger Ulla Griph.

Mitt i serien

Allt hände medan tv-inspelningen pågick.

– Det var jättejobbigt och väldigt sorgligt. Tanken var ju att vi skulle följa fyra unga människor som inte skulle dö, som skulle leva långa liv efter att de varit med om en trafikolycka, säger programledaren Anne Lundberg.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att jag fick träffa och lära känna Pontus.