Betty Ford avliden

avTorbjörn Ek

NYHETER

LONDON. Betty Ford har dött, uppger amerikanska medier i natt.

Den förra presidentfrun blev 93 år gammal.

Foto: AP
Betty Ford

Betty Ford, som var gift med den före detta amerikanska presidenten Gerald R Ford, tog aktiv del i det politiska livet som presidentfru. Hon såg till att bröstcancer uppmärksammades, kämpade för lika rättigheter för kvinnor och stred för rätten till abort.

Senare lade hon också grunden för det behandlingshem som prytts med hennes namn. Beslutet att starta Betty Ford-kliniken kom efter sin egen kamp mot alkoholberoende. Där vårdas fortfarande kändisar för drog- och alkoholmissbruk, senast blev kliniken omskriven när Lindsay Lohan lade in sig för vård.

Betty Ford avled i natt svensk tid, rapporterar Fox News. Hon blev 93 år gammal.

Elaine Didier, chef för Gerald R Fords presidentbibliotek och museum i Michigan bekräftar dödsfallet för CNN. Ford gick bort med sin närmaste familj vid sängkanten, uppger en familjemedlem.

Kondoleanser har börjat strömma in rapporterar CNN. Nancy Reagan beskriver Betty Ford som: "en inspiration för så många genom sina insatser för att utbilda kvinnor om bröstcancer och för sitt underbara arbete vid Betty Ford-kliniken".

Förra presidenten George Bush säger att han och hans fru Barbara: "älskade Betty Ford väldigt mycket" och kallar henne en "underbar fru och mor, en fantastisk vän och en modig presidentfru".