Träffades av blixten – räddades av Lars-Åke

avChristoffer Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan-Erik, 60: Det han gjort är fantastiskt

Foto: Foto: BENGT FORSBERG
TACK, KOMPIS! Jan-Erik Näsman fick hjärtstillestånd av blixten – men efter ett rådigt ingripande av Lars-Åke Ericsson känner han sig nu prima.

Jan-Erik Näsman, 60, föll offer för det galna sommarvädret.

Han träffades av blixten på travet – och hjärtat stannade.

Vännen Lars-Åke Ericsson räddade hans liv.

I Kramfors var Jan-Erik Näsman, 60, en hårsmån från att dö när blixten nådde honom.

Kom genom en ventil

Han och frun Åsa Näsman befann sig på Danneros travbana vid lunchtid i går när regnet öste ner. Vid målgång i tredje loppet brakade ett enormt åskväder lös.

När blixten slog ner slogs resultatsystemet ut och tävlingarna ställdes in.

Blixten gick ner genom stallets luftventil, ut genom väggen och slutade bredvid makarna Näsman.

– Jag kände hur det small i min vänsterarm och såg hur Jan-Erik föll. Sen klev han upp igen, sprang några steg och föll igen. Han låg kvar stilla, säger Åsa.

Inne i stallet stod Lars-Åke Ericsson, ordförande i Ådalens travsällskap, och ryktade sin häst. Hade det inte varit för honom är det inte säkert att historien hade slutat lyckligt.

Han såg Jan-Erik ligga livlös på marken med hjärtstillestånd, öppna ögon och ett blekt ansikte.

– Jag trodde att det var färdigt med honom. Jag förstod att hjärtat hade stannat och försökte sätta igång det. Jag har lärt mig hjärt-lungräddning men det var länge sedan, säger Lars-Åke.

Förd till Sollefteå

Han började ge Jan-Erik hjärt-lungräddning, och efter en stund fick vännen medvetandet åter.

– Det var som att vakna på morgonen. Men jag tänkte ”här ligger jag på backen med ett paraply över mig och det regnar”, säger Jan-Erik Näsman.

”Går inte att beskriva”

Han fördes med ambulans till Sollefteås sjukhus där man ville behålla honom över natten för observation – men Jan-Erik protesterade.

– Jag mår hur bra som helst! Det är som om jag inte varit med om någonting. Jag tror att det mest är energi i de där blixtarna. Eftersom den slog ner bredvid mig så fick jag bara en sidoeffekt.

Samtidigt är han tacksam för Lars-Åke Ericssons snabba hjälp.

– Det är helt fantastiskt det han gjort för mig. Det går inte att med ord beskriva. Jag hade kunnat ligga som en grönsak nu.

Publicerad: