Våra mobilkoder är för enkla

NYHETER

1234, 0000, 1111 – våra vanligaste mobilkoder är busenkla visar en ny undersökning.

– Väljer man en sådan kod har man inget behov av att skydda sig, säger Sven Å Christianson, psykologiprofessor på Stockholms universitet.

En enkel kod på mobilen kan stå dig dyrt. Lyckas någon låsa upp den har de snabbt öppnat upp din mejl, din Facebook eller dina privata semesterbilder. Trots det väljer många helt självklara koder.

Följer typiska mönster

Daniel Amitay, utvecklaren av appen Big Brother Camera Security har lyckats få fram de tio vanligaste koderna på Iphone. Den vanligaste är 1234 följt av 0000, skriver norska VG Nett. 1234 är även en av de mest använda koderna på nätet. De flesta koder följer typiska mönster, till exempel fyra lika siffror eller en rak linje längs panelen.

5683 tillhör en av de vanligaste koderna och skiljer sig från de andra eftersom det inte följer något särskilt mönster.

– Men det visade sig att det är samma siffror som om man skulle skriva LOVE, det följer det vanligaste lösenordet på internet: "iloveyou", säger Daniel Amitay till VG Nett.

Sven Å Christianson är expert på minne och menar att vi i dagens kodsamhälle gärna väljer koder som ligger nära till hands, till exempel födelsedagar eller speciella årtal vi minns. Vi är även intresserade av att välja koder som vi med största säkerhet kommer ihåg, därför väljer många enkla koder.

– Mängden koder vi handskas med överskrider vad vi kan hålla i minnet. Människan är inte skapt för att utveckla minnet av koder, då utnyttjar vi motoriken, som till exempel ett upp och nedvänt T.

Låt känslan styra

Sven Å Christiansons råd är att låta känslan styra valet av koder. Koden måste beröra och ligga nära medvetandet.

– Det ska vara känsloladdat, något ovanligt men som ändå berör. Till exempel kan man välja ett datum på en händelse eller ett personnummer på någon speciellt person, fast kanske inte sin hustru.

Vad har du själv för typ av kod?

– Jag lever som jag lär och har något personligt som berör mig starkt.