Palmes grav vandaliserad

avAnna Alexandersson

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Mördade statsministern Olof Palmes grav är vandaliserad.

Kyrkans personal upptäckte skadorna i morse.

– Jag kan bara konstatera att människor gör saker av illvilja och vad som ligger bakom, om det är personligt eller ideologiskt, vill jag inte spekulera i, säger vikarierande kyrkoherde Ted Harris.

Olof Palme är begravd vid Adolf Fredriks kyrka i centrala i Stockholm. Den välbesökta graven, där besökare ofta lägger röda rosor, vandaliserades under torsdagens morgon.

– Jag såg i morse att det var färska rosor på den plats där Palme blev mördad. Graven är också en plats som många människor besöker och lägger blommor vid. Det är viktigt att den så fort som möjligt i ordningställs, säger Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

Polisen har fotograferat

Gravstenen, av robust natursten, blev nedklottrad med svart sprayfärg. Ingen annan grav på kyrkogården vandaliserades. Händelsen är polisanmäld.

– En polispatrull har varit vid graven och fotograferat skadorna, säger Lennart Löfgren, informatör vid länskommunikationscentralen.

Kyrkvaktmästaren kontaktade vikarierande kyrkoherde Ted Harris när han upptäckte klottret.

– Jag gick dit väldigt hastigt och tittade på gravstenen. Det var något symbolliknande men jag kan inte tyda meddelandet, säger Ted Harris.

"En plats för eftertanke"

Statsminister Olof Palme sköts ner på Sveavägen i Stockholm 1986. Han var då en världskänd, kontroversiell och radikal socialdemokratisk ledare.

Jens Orback reagerar starkt när han hör att graven har blivit vandaliserad igen.

  – Det är väldigt tråkigt och respektlöst. Palmecentret ligger alldeles bredvid, jag och mina medarbetar passerar ofta graven och det är en plats för eftertanke. Man kan inte spekulera i syftet, men Palme var en mycket kontroversiell person när han levde och utmanade maktstruktur. Han är kontroversiell än i dag, säger Jens Orback.

Är brott mot griftefriden

I januari 2007 skedde en omfattande vandalisering av Olof Palmes grav. Kyrkan upptäckte att någon tidigt på morgonen hade slagit sönder krukor, förstört gravens träd och blommor och spärrat av platsen med rep. Den händelsen polisanmäldes som brott mot griftefriden.

Polisen rubricerar även torsdagens skadegörelse på Olof Palmes grav som brott mot griftefriden. Kjell Ahlin, stationsbefäl, säger att polisen i nuläget inte ser något politiskt motiv bakom dådet.

– Klottrare vill få uppmärksamhet och det kan vara motivet bakom valet av den här stenen, säger han.