#Metoo-rörelsen

”Expressenjournalist skickade sms om oralsex”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

I spåren av #metoo-rörelsen pekar nu en rad kvinnor ut en Expressen-journalist för sexism och olämpligt beteende.

– Han skrev otroligt vulgära sms med oralsex som tema. Han gjorde detta samtidigt som han hade inlett en granskning av mitt statsråds kvitton, säger en av kvinnorna.

Expressen-journalisten svarar att han aldrig har försökt hota sig till en nyhet.

– Jag kan ha en glad jargong mot både män och kvinnor, säger han.

Medieprofiler på Aftonbladet, TV4, SVT och SR har pekats ut för sexuella trakasserier i svallvågorna av de senaste veckornas #metoo-avslöjanden.

Och nu pekas alltså ännu en medieman ut för olämpligt beteende.

Aftonbladet har varit i kontakt med ett flertal kvinnor som jobbat som pressekreterare och haft politiska förtroendeuppdrag och som har erfarenheter av en Expressen-journalists metoder. Deras berättelser handlar om sexinviter, objektifiering och makt. Kvinnorna har kommit i kontakt med varandra genom #imaktenskorridorer, en av de slutna Facebook-grupper som uppstått i samband med #metoo, där de beskrivit hur mannen agerat.

Ingen av kvinnorna vågar i dag träda fram öppet med namn och bild. De befarar att det kan ”äventyra karriären” eller ”ställa till en massa problem” eftersom de anser att den utpekade journalisten har stort inflytande. Aftonbladet känner dock till kvinnornas identiteter.

”Sms med oralsex som tema”

En av kvinnorna berättar om när hon var ny på sitt jobb på ett departement i regeringskansliet.

– Han var granskande journalist på en av de ledande kvällstidningarna. Jag var nyanställd pressekreterare. Han skrev otroligt vulgära sms med oralsex som tema och ville att jag skulle ta en taxi ner till Svampen på Stureplan för en utekväll. Jag ville inte, säger hon.

Kvinnan framhåller att Expressen-journalisten skickade inviterna samtidigt som han hade inlett en granskning av den minister hon jobbade för.

– Han gjorde detta samtidigt som han granskade mitt statsråds kvitton och sa att det låg både i mitt och statsrådets intresse att jag gick honom till mötes.

Kvinnan blev mycket tagen av inviten.

– Jag var så skakad, rädd och äcklad.

Flera andra kvinnor berättar om kontakter med Expressen-journalisten som fått dem att känna sig både nedvärderade, kränkta och olustiga till mods.

En kvinna beskriver Expressen-journalistens beteende som ”gränslöst” och ”klart olämpligt”.

Ska ha krupit ner i kvinnas säng

Hon framhåller att hon en gång fick avvisa mannen när han kröp ned i hennes säng, i samband med ett jobbtillfälle med övernattning.

En av kvinnorna var i 20-årsåldern och hade precis presenterats som ett nyförvärv på sitt jobb, när hon första gången utsattes för mannens metoder.

– Han skrev om mig men ingenting om vad jag hade gjort eller vilken kompetens jag hade. Bara ”så ser hon ut” och kommentaren ”snygg”, säger hon.

I sitt jobb hade kvinnan kontakt med mannen under en rad år. Hon berättar om hur han hela tiden anspelade på hennes utseende, föreslog middagsträffar och drinkar.

– Om jag skickade nåt professionellt så svarade han alltid ”hej snygging” och sådana helt oprofessionella saker.

Senaste sms:et från mannen fick kvinnan för några år sedan. Även det handlade om hennes yttre.

– Det värsta har varit förminskningen man drabbats av, särskilt i relation till sina manliga kollegor. Jag vet inte, men jag har tolkat det som någon slags maktdemonstration från hans sida. Man ska veta att det är han som bestämmer.

Hyllad i sitt jobb

En annan kvinna beskriver hur hon, då hon var i 20-årsåldern och aktiv i ett ungdomsförbund, blev kontaktad av mannen som ville ta en fika och prata jobb. Men när datumet för mötet blev av ställde mannen in – och föreslog middag.

– Jag hann inte ens svara på det förrän nästa sms kom, med frågan ”bor du på hotell”.

Hon beskriver att hon tyckte det kändes mycket olustigt. Hon visade det för sin pojkvän och några av sina förbundsvänner, som tyckte Expressen-journalistens beteende var ”konstigt”.

Kvinnan framhåller att mannen under den tiden var väldigt hyllad i sitt jobb och en person som många ville hålla sig väl med. Ingen visste säkert vilka uppgifter mannen kunde sprida om dem.

– Nu när man pratar med andra tjejer märker man att vi alla har trott att man har varit helt ensam om det här. Men i stället har det varit så att han verkar ha utnyttjat den beroendeställning man har som ung gentemot sina organisationer, och använt den som ett vapen för att få sin vilja genom.

Aftonbladet har också ringt runt till en rad andra kvinnor som haft kontakt med mannen. Deras berättelser påminner om varandra. De menar att mannen är ”närgången”, ”utnyttjar sin makt” och ”alltid objektifierar”.

”Djupt olämpligt och oetiskt”

Några slår dock fast att de är kluvna till att berätta om mannens agerande.

– Jag är väldigt dubbel till det här. Det jag råkat ut för är antagligen inte olagligt, men det är djupt olämpligt och oetiskt, säger en av dem.

Så här bemöter Expressen-journalisten kvinnornas uppgifter, via sms:

– Det ingår i mitt uppdrag att söka kontakt med politiska företrädare både på och utanför arbetstid, och om jag vid något tillfälle har uttryckt mig eller skämtat på ett sätt som har missuppfattats är jag ledsen för det.

– Jag har förstås aldrig någonsin försökt hota till mig en nyhet.

– Det stämmer att jag kan ha en glad jargong mot både män och kvinnor, men jag har ingen avsikt att förminska någon, tvärtom värnar jag så klart alla mina källor.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är alla namnen i uppropet #deadline

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Expressen

Metoo