Nyheter

Jimmie Åkesson flydde från reportrar

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson flydde under onsdagseftermiddagen från pressens frågor.

Efter en votering i riksdagen vägrade han att svara på frågor om riksdagsmannen Kent Ekeroths framtid.

Tidigare under dagen höll Åkesson en presskonferens, där han meddelade att riksdagsledamoten Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i partistyrelsen, partiets verkställande utskott och som ekonomisk-politisk talesperson.

– Jag har dessutom uppmanat honom att överväga att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot, sade partiledaren Jimmie Åkesson vid pressträffen i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

Utryckte sig rasitiskt

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, uttryckte sig rasistiskt och aggressivt mot flera personer under ett bråk efter en krogkväll sommaren 2010. Han vräkte ur sig uttryck som "blatte-älskare", "babbe" och "hora" under bråket.

I dag publicerades en film på expressen.se, tagen av partikamraten och rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth, där det visade sig att uppgifterna om de rasistiska tillmälena stämde.

– Det här är ingen rolig dag, sade Åkesson vid presskonferensen.

Ekeroth klarar sig

Enligt Jimmie Åkesson är uttalandena i filmen med Erik Almqvist fullständigt oacceptabla. Däremot vill inte Jimmie Åkesson rikta någon kritik mot Kent Ekeroth, som var med vid bråket och ska ha knuffat en kvinna.

– Men vi har inga dubbla måttstockar, om man överträder gränsen då gör man det, oavsett vilken position man har i partiet, sade Åkesson.

– Vi befinner oss i en förtroendebransch, det är viktigt att bygga upp stöd från väljarna. Vi har agerat så kraftfullt vi kan i detta läge, sade Åkesson.

Vägrade svara

När Aftonbladets utsända och flera andra reportrar efter en votering på onsdagseftermiddagen försökte ställa frågor till Jimmie Åkesson angående Kent Ekeroths framtid teg Åkesson. Han gick förbi pressuppbådet utan att svara på frågorna, som bland annat gällde om han talat med Kent Ekeroth under dagen.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var nästan lika tystlåten. Två gånger sade han "inga kommentarer" när Aftonbladet ställde frågor om Ekeroth kan sitta kvar som riksdagsledamot.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: