Mejla

Wolfgang Hansson

Ligger annat bakom CIA-chefens avgång?

Publicerad:

Men än otrohet ha ha orsakat Petraeus fall

Är sexskandalen det verkliga skälet till CIA-chefen David Petraeus avgång eller ligger annat bakom?

Spekulationerna är redan i full gång om allt från inställda kongressförhör om Benghazi till tajmingen.

Foto: Scanpix
Hjälte i Irak och AfghanistanDavid Petraeus hade en lång och framgångsrik karriär inom militären, där han bland annat varit högsta ansvarig för krigen i Irak och Afghanistan. Förra året fick han prestigejobbet som chef för CIA – en post han nu tvingas lämna.

Att det finns mer i den här affären än det som hittills kommit fram är de flesta vara eniga om.

Inte ens i moraliska USA är det 2012 en självklarhet att avgå från ett toppjobb bara för att man varit otrogen. Ändå fattade David Petraeus väldigt snabbt sitt beslut när han insåg att hans affär med den 20 år yngre Paula Broadwell skulle bli offentlig.

Var det i själva verket för att slippa vittna inför ett kongressutskott om de säkerhetsmissar som ledde fram till den amerikanske ambassadören och tre andra diplomaters död när USA:s  konsulat i Libyens näst största stad Benghazi attackerades den 11 september?

Begärde hjälp

Konsulatets personal begärde hjälp under den sju långa timmar långa attacken men ingen kom trots att USA hade plan och säkerhetspersonal beredda att flyga in från Italien med en timmes varsel.

Fortfarande är det höljt i dunkel vem som fattade besluten att inte skicka hjälp. Frågan blev stor i slutet av valrörelsen då republikanerna anklagade Obama-administrationen för inkompetens och vårdslöshet och för att inte ta terrorhot på allvar.

Petraeus skulle ha vittnat inför kongressen nästa vecka. Nu kommer den tillförordnade CIA-chefen att ta hans plats. Kongressen kan fortfarande begära att Petraeus vittnar men det blir i så fal förmodligen tidigast i början av nästa år.

Valde Petraeus att avgå för att bespara sig besvärliga frågor? Eller fick han en indirekt vink från president Obama  att hans avgång var önskvärd?

Inga svar

Ännu finns inga svar på dess frågor som ställs med allt större iver av amerikanska medier.

Många ifrågasätter tajmingen i Petraeus avgång, precis efter att Obama blivit återvald till president.

FBI inledde sin undersökning i somras och snubblade ganska snart över de heta e-mailen mellan Petraeus och hans älskarinna. Är det verkligen rimligt att tro att CIA och presidenten inte informerades förrän dagen efter valet?

Petraeus sägs ha konfronterats med uppgifterna två veckor före valet men valde att avgå först efter. Hade han valt att gå före valet är det troligt att skandalen exploderat i ansiktet på Obama i sämsta tänkbara skede. Försökte Petraeus skydda Obama?

Läckt hemligheter

Inblandningen av ännu en general - John Allen, chef för trupperna i Afghanistan - i härvan bidrar inte precis till att minska misstankarna om att det kan finns andra skäl än kärlekshistorien till Petraeus avgång.

Att Petraeus eller hans kollega John Allen av oförsiktighet skulle ha läckt säkerhetshemligheter till de inblandade kvinnorna är en av farhågorna. Vissa uppgifter tyder på att CIA-chefen gav sin flickvän tillgång till sitt lösenord till datorn.

Om inte annat så kommer Petraeusskandalen att bli ännu en chans för republikanerna att vinna politiska poänger på att ifrågasätta president Obamas förmåga att leda administrationen.

avWolfgang Hansson

Publicerad: