Livvakt greps – i Tunisien

Reporter: John Granlund, Andreas Victorzon

Publicerad:
Uppdaterad:

Är misstänkt för kidnappningsförsök

Har arbetat åt svensk statsminister Den svenske livvakten som är i 50-årsåldern, har gripits i Tunisien misstänkta för försök till kidnappning. OBS! Mannen på bilden är inte mannen i artikeln.
Foto: COLOURBOX
Har arbetat åt svensk statsminister Den svenske livvakten som är i 50-årsåldern, har gripits i Tunisien misstänkta för försök till kidnappning. OBS! Mannen på bilden är inte mannen i artikeln.

Mannen har tidigare varit livvakt åt en svensk statsminister.

Nu sitter han gripen tillsammans med ytterligare en svensk – i Tunisien.

– Anklagelserna är försök till kidnappning, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Enligt uppgift ska mannen rest till Tunisien för att frita ett barn.

Svensken som är i 50-årsåldern ska enligt uppgift till Aftonbladet ha rest till Tunisien för att frita ett barn. Barnet uppges ha förts bort från sin mamma av sin pappa.

Men aktionen gick inte som beräknat.

Nu sitter den svenske mannen gripen i Tunisien - misstänkt för kidnappningsförsök. Enligt UD sitter ytterligare en svensk man gripen i landet, misstänkt för samma brott.

– Det finns en advokat anlitad för att stödja dem, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Dessutom är en norsk kvinna inblandad i fallet.

Lång karriär

Enligt norska UD greps hon i Tunisien i söndags. I måndags släpptes hon fri med restriktioner och får inte lämna landet.

– Hon befinner sig i Tunis i väntan på ett nytt möte i rätten. Hon är fri men är tvungen att vara tillgänglig för rätten, säger Svein ­Michelsen, kommunikationsrådgivare vid norska utrikesdepartementet.

Den svenske mannen i 50-årsåldern har en lång karriär som internationell säkerhetskonsult bakom sig, enligt ett cv som Aftonbladet tagit del av.

Bland annat ska han ha varit säkerhetsvakt åt en svensk statsminister.

Bevakas av UD

Utrikesdepartementet hade sent i natt mycket lite uppgifter om den misstänkta kidnappningsaktionen.

– Vi bevakar händelseförloppet. Förmodligen har det inte gått framåt om man säger så. Om det framkommer några specifika uppgifter så borde det ha rapporterats till Stockholm, säger Kent Öberg.

Publicerad: