Nyheter

Skräckveckan i Boston

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Bomberna under Boston maraton – det här hände

Misstänkta Bostonbombarna Tamerlan Tsarnajev, 26 och hans yngre bror Dzjochar Tsarnajev, 19, satte i nästan en veckas tid skräck i Boston.

Tidigt en lördagmorgon var dramat över.

Då hade 26-åringen dött efter en eldstrid med polisen och 19-årige Dzjochar Tsarnajev gripits – vid liv – efter nästan ett dygns intensiv jakt.

Det här hände under Bostons helvetesvecka 2013.

15 april 2013, 20.45: Den första bomben detonerade vid målgången i den 117:e upplagan av Boston Marathon. Drygt tio sekunder senare exploderade nästa bomb 150 meter från den första. Tre personer dog, bland annat en 8-årig pojke, och över 260 skadades.

Alla tillgängliga resurser sattes in i jakten på dem som låg bakom terrorattentatet.

18 april, 23.10: På en presskonferens visade FBI:s Richard DesLauriers upp de första bilderna på två misstänkta män. Misstänkt 1 och Misstänkt 2 syntes på övervakningskameror ställa ned väskor på platserna där explosionerna inträffade – i väskorna fanns tryckkokarbomber fyllda med kullager och metallbitar. Vapen designade för att skada så många som möjligt.

19 april, 04.40: Massachusetts Institute of Technology-polisen Sean Collier, 26, hittades skjuten till döds i sin polisbil i Cambridge. Han uppges ha överraskats av Bostonbombarna utan att ens hinna ta upp sitt vapen ur hölstret.

05.30: Polisen får larm om att en beväpnad män har kapat en Mercedesjeep i samma område. I en halvtimme kör Bostonbombarna runt med bilens ägare innan de släpper av honom på en bensinmack.

06-tiden: Polisen upptäcker den stulna bilen och inleder jakten på de misstänkta förövarna.

07-tiden: Ett stort polisuppbåd förföljer de misstänkta genom Watertown, en förstad till Boston. Under jakten kastar de misstänkta bomber mot polisen, bland annat ytterligare en tryckkokarbomb som uppges ha ha gått sönder och inte orsakat den tänkta effekten. Över 200 skott avlossas i en våldsam skottstrid.

En polisman skadades allvarligt. Även en av de misstänkta – Tamerlan Tsarnajev, 26 – skadas i eldstriden. Han ska ha träffats av flera skott och ha skador efter en detonation på kroppen.

19-åriga Dzjochar Tsarnajev flyr platsen till fots efter att ha backat över sin bror med flyktbilen.

06.35: Den 26-åriga Bostonbombaren dör på sjukhus. Samtidigt kallas över 9 000 poliser till Watertown och myndigheterna slår en järnring runt förstaden. Samtidigt uppmanas invånarna i Boston och flera förstäder att hålla sig inomhus när kollektivtrafiken stängs ner och affärerna ombeds hållas stängda.

En över 16 timmar lång väntan börjar i jakten på Dzjochar Tsarnajev.

20 april, 00.30-tiden: Polisen håller en presskonferens i Watertown där de förklarar att den misstänkte fortfarande är på fri fot. Han misstänks finnas kvar i staten då han inte tros ha något fordon att fly i. Samtidigt släpper man på avspärrningarna.

01-tiden: Skottlossning hörs området kring Franklin Street i Watertown. En husägare har för första gången sedan jakten började vågat sig ut ur sitt hem. Han upptäckte då blodspår vid en båt på hans bakgård och slår larm.

När polisen kommer till platsen och undersöker båten utbryter skottlossning och en järnring med 60-70 poliser slåss upp runt båten där Dzjochar Tsarnajev, 19, gömmer sig.

02-tiden: Polisen använder sig av chockgranater för att försöka få 19-åringen att ge upp. ”Vi vet att du är där, kom ut” ropar en insatspolis.

02.45: ”Vi fick honom” uppger en polis på platsen. Dzjochar Tsarnajev grips vid liv i båten och förs till sjukhus. Skräckdygnet i Boston är över och invånarna i Watertown applåderar.

– De två personer som orsakat så mycket skada är inte längre ett hot, säger FBI:s Richard DesLauriers på en presskonferens efter gripandet.

15 maj, 2015

Ca 21.30 svensk tid: 21-årige Dzjochar Tsarnajev, den så kallade Bostonbombaren, döms till döden.

Det meddelade en jury i en federal domstol i Boston alldeles nyss.

Juryn kom fram till att sex av åtalspunkterna ska bestraffas med döden.

Fotnot: Alla tider är svenska tider.

(Källor: CBS, CNN, AP, Boston Globe)

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: