Nyheter

”Har inget med Forserum att göra”

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Trakasserier mot flera svensksomalier satte Forserum på kartan.
Men lagom till SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på orten för att prata om situationen har invånarna tröttnat.
– Hans besök har inget med Forserum att göra. Vi vill jobba med våra problem i fred nu, säger Bo Jansson från Samhällsföreningen i Forserum.

Det har gått ungefär två veckor sedan flera medier uppmärksammade att ett 15-tal barn med somalisk bakgrund hölls hemma från skolan av rädsla för trakasserier och hot. Pastorer, kommunanställda och svensksomalier berättade i Aftonbladet om glåpord, stenkastning, och misshandel mot en grupp som alla har somalisk bakgrund i Forserum. Busschauffören Mohammed Diriye var en av dem som inte vågade låta dottern Shamse, 14, gå till skolan efter alla hot.

Tillbaka i skolan

Men nu har situationen förändrats i orten, tycker han. Shamse går återigen i skolan.
– Det är lugnare, trakasserierna har slutat. Och vi i somaliska föreningen har fått mycket stöd av Forserumsborna. Det känns skönt.
Nu tycker han att det räcker med uppmärksamheten som Forserum har fått, även om han är tacksam över att medier rapporterade om att han och flera landsmän kände sig hotade.

Även Bo Jansson, vice ordförande i Samhällsföreningen i Forserum, tycker att det räcker med fokus på Forserum:

”Vi som vaknar här varje dag”

– Det har kommit partiledare, ministrar, och alla möjliga hit från Stockholm. De har inte så mycket med Forserum att göra. Det är vi som vaknar upp här varje dag som jobbar med detta. Trakasserierna hanteras, slynglarna som höll på har splittrats något när höstterminen börjat. Det går bra för att vi pratar med varandra nu, men det här görs inte på två veckor.

Föreningen var själv med och ordnade ett fackeltåg som drog till sig både medier, politiker och vanliga människor från andra städer som ville visa vad de tyckte om stämningen i Forserum.
– Vi såg problemet och ville göra något åt det. Jag tror att vi fick stor uppmärksamhet för att alla vet att sådant här förekommer i alla städer. Jag är stolt över att vi tog upp problemen som finns i Forserum, men jag tycker inte att politikerna bidrar med något när de kommer hit.

Möte har ställts in

Det var under gårdagen som SD-ledaren Jimmie Åkessons planerade besök för dagen fick eko i medier, efter att lokale C-skolpolitikern Anders Karlsson vädjat öppet om att partiet skulle avboka besöket.

– Det är bara ett exempel på hur båda de politiska partierna försöker driva sina frågor via Forserum. Jag ger inte mycket för det, säger Jansson.
Partiet sa sig vilja besöka lokalpolisen, sin egen lokala SD-grupp och somaliska föreningen. Men mötet med somaliska föreningen har ställts in, enligt SD:s hemsida är det ”inställt på begäran av somaliska föreningen efter att kommunen deklarerat Åkessons besök som icke önskvärt”.

Håller tal på torget

– De ringde igår och ville träffas, men vi vill inte, säger Mohammed Diriye, som sedan hänvisar vidare alla frågor om det inställda besöket till somaliska föreningens ordförande Abdula Dinbil, som inte har gått att nå.
Jimmie Åkessons besök i Forserum avslutas med ett tal på torget klockan 14. Aftonbladet bevakar torgmötet på plats.
Enligt polisen i Jönköpings län vidtas inga särskilda åtgärder inför mötet.
– Vi har givetvis folk på plats, men betraktar det som en vanlig händelse, säger presstalesmannen Göran Gunnarsson.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: