H&M anmäler TV4:s Kalla fakta

Publicerad:

NYHETER

Anmäler till granskningsnämnden innan programmet sänts

Programmet har inte sänts - ändå anmäler H&M TV4 till granskningsnämnden.

Klädjätten anklagar Kalla fakta för att ha filmat från en helikopter på bolagets styrelseordförande Stefan Perssons engelska gods.

– Vi kommer att sända på onsdag, säger TV4:s nyhetschef Jonas Gummesson.

Striden mellan TV4 och H&M började redan i höstas, efter ett reportage från fabriker i Kambodja där sömmerskor enligt uppgift fick tre kronor i timmen för att sy kläder åt H&M. I samband med programmet ville varken H&M:s vd Karl-Johan Persson eller styrelseordföranden Stefan Persson kommentera.

"Ingen intervju"

På H&M:s presskonferens vid delårsrapporten i höstas vägrade bolagets ledning återigen att ställa upp på en intervju. Senare blev nyhetschefen Jonas Gummesson och två andra medarbetare kallade till ett "bakgrundssamtal" på familjen Perssons investmentbolag Ramsburys kontor i Stockholm.

– Det blev ingen intervju, han skällde mest på oss. Bland annat anklagade han oss för att ha arrangerat en strejk vid deras fabrik i Kambodja, säger Jonas Gummesson.

"Grovt kränkt Stefan Persson"

I H&M:s anmälan till granskningsnämnden, som Aftonbladet tagit del av, står det följande:

"Vi har bilder som visar att helikoptern flyger alldeles intill huset och filmar in i det. Vi har också talat med helikopterbolaget som säger att de varit anlitade av TV4 och att TV4 vidare påstått att de fått tillåtelse av Stefan Persson att filma. Detta är felaktigt. Stefan Persson har inte gett sitt medgivande till filmning för någon av gångerna.

TV4:s handlande har grovt kränkt Stefan Perssons privatliv."

Kommer sända programmet

Bolaget bifogar bilder på helikoptern ovanför Stefan Perssons gods i sin anmälan.

– Vi har varit i kontakt med helikopterfirman och de har följt alla regler, säger Jonas Gummesson.

TV4:s nyhetschef vet inte vad det beror på att H&M:s ledning är så ovilliga att ställa upp på en intervju.

– Förmodligen uppskattar de inte att bli granskade men det hade ju varit enklare att ställa upp och svara på frågor, i stället för att lägga möda på ett skriva ihop en anmälan till granskningsnämnden, säger han.

Han understryker att TV4:s mål inte är att störa och kränka.

– Men vi kommer att sända programmet.

Publicerad: