Chavéz vann valet i Venezuela

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oppositionens Capriles uppges ha ledning i första mätningar i Venezuelas presidentval

1 av 2 | Foto: AP
Hugo Chávez.

Venezuelas frispråkige vänsterpresident Hugo Chávez omvaldes med drygt 54 procent av rösterna. Hans anhängare firade med jubel och fyrverkerier på gatorna i Caracas. Utmanaren Henrique Capriles gratulerade till segern.

"Tack mitt kära folk. Leve Venezuela. Tack Gud. Tack till er alla" utbrast den 58-årige presidenten på Twitter sedan det officiella valresultatet meddelats. Chávez har redan avverkat nästan 14 år på presidentposten. Om hälsan inte sviker honom kan han nu sitta 20 år vid makten. Han behandlades för cancer i början av året.

Erkänner nederlag

I motståndarlägret var besvikelsen stor. Den här gången hade oppositionen lyckats samla sig kring en kandidat, den karismatiske 40-årige Henrique Capriles. Denne erkände sig besegrad och gratulerade i ett tal Chávez till segern.

– Jag är demokrat i själ och hjärta, jag accepterar och respekterar folkets val, sade Capriles.

Han fick 45 procent av rösterna.

Valdeltagandet angavs till över 80 procent. Köerna ringlande långa och några vallokaler fick hålla öppet flera timmar extra för att alla skulle få chans att rösta.

Beundrar Castro

Sedan han kom till makten 1999 har den före detta soldaten blivit en förkämpe för anti-imperialism och en högljudd USA-kritiker. Han har knutit vänskapsband med ledare i Iran och Vitryssland och andra länder som ses med misstänksamhet i väst. Han är en stor beundrare av Kubas förre ledare Fidel Castro.

På hemmaplan har han använt oljepengar till att bekämpa fattigdom. Det har tillsammans med hans enkla bakgrund och vältalighet gjort honom populär i breda folklager. Men även om han vann valet så visar den krympande segermarginalen att det finns ett växande missnöje med hans misslyckande att lösa grundläggande problem som våldsbrott, dåliga vägar, elavbrott och utbredd korruption.

TT

Publicerad: