Belöning utfäst efter mordförsök på flicka

Publicerad:
Uppdaterad:

Talibanernas attack väcker avsky världen över

Tillståndet för den av talibaner beskjutna skolflickan Malala Yousafzai, 14, förbättras långsamt.

Samtidigt utlyser nu myndigheter i Pakistan en belöning på 700 000 kronor i jakten på förövarna.

Foto: AFP

Mordförsöket på den flicka i Pakistan, som i tisdags sköts i huvudet som hämnd för sin kamp för barns rättigheter, väcker avsky världen över. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppges vara förfärad över attacken och USA:s president Barack Obama säger att dådet är "vidrigt och tragiskt", enligt en talesman för Vita huset.

Lokala pakistanska myndigheter har utfäst en belöning på 10 miljoner rupee, motsvarande närmare 700 000 kronor, för information som leder till att de som attackerade flickan grips. Pakistans talibaner har tagit på sig attacken och i ett uttalande sagt att kvinnor som sätter sig upp mot dem bör dödas.

Skolbarn ber för flickan

Malala Yousafzai träffades i huvudet och nacken av skotten, som föll i staden Mingora. Tillståndet för flickan förbättras långsamt, men hon kommer att hållas nedsövd i minst ett dygn till, uppger en släkting enligt AFP. På onsdagen lyckades läkare plocka ut en kula som gått in i huvudet men som färdats vidare till hennes skuldra. Skolbarn i Pakistan ber för hennes tillfrisknande, skriver AFP.

Nominerades till barnfredspris

Allt fler frågor väcks nu om hur attacken kunde genomföras och förövarna kunnat fly utan några problem i ett område med påtaglig polis- och militärnärvaro.

Yousafzai blev internationellt känd då hon som elvaåring 2009 började blogga för urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Hon nominerades 2011 till det internationella barnfredspriset av organisationen Kids Rights Foundation.

TT

Publicerad: