Indisk kvinna död efter brutal våldtäkt

Av: Victor Stenquist, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
Det brutala överfallet ledde till omfattande protester i Indien.

Våldtäkten på en 23-årig kvinna i Indien skapade protester.

Sedan våldtäkten och den brutala misshandeln har hon kämpat för sitt liv – i går avled hon på ett sjukhus i Singapore.

Tusentals indier har i dag demonstrerat på gatorna i Dehli.

Den 23-åriga studenten våldtogs av sex män på en buss i indiska Delhi den 16 december.

Hon utsattes för en gruppvåldtäkt under en timmes tid, misshandlades med ett järnrör och kastades sedan av bussen i farten. Männen ska dessutom ha tvingat in en järnstav i kvinnan, något som orsakade svåra inre skador.

Familjen fanns vid hennes sida

Sedan dess har hon kämpat för sitt liv då hon drabbats av hjärtattack och infektion i både lungor och buk.

Trots att hon flögs till Singapore där hon fått specialistvård gick hennes liv inte att rädda.

Tidigt på lördagen lokal tid dog hon ”stillsamt”, enligt ett pressmeddelande från Mount Elizabeth-sjukhuset där hon vårdats sedan i torsdags.

– Vi är ledsna över att rapportera att patienten stillsamt avlidit vid 04.45 (lokal tid) den 29 december 2012, säger sjukhuschefen Kelvin Loh i ett pressmeddelande och fortsätter

– Hennes familj och indisk ambassadpersonal fanns vid hennes sida. Mount Elizabeth-sjukhusets läkare, sjuksköterskor och övrig personal delar familjens sorg över förlusten.

Dödsorsaken tros vara den allvarliga organsvikt hon drabbades av efter våldtäkten.

Vilda protester

I Indien har det i flera veckor rasat protester mot det brutala kvinnovåldet i landet och demonstranter har krävt att våldtäktsmännen grips och hängs ut offentligt liksom att lagarna skärps.

Myndigheter i landet har befarat att 23-åringen skulle avlida och förberett sig på att nya kraftiga demonstrationer kan slå till.

Hundratals poliser spärrade tidigt i morse, svensk tid, av området kring regeringsbyggnaden och tio tunnelbanestationer stängdes av.

Tusentals människor har under dagen protesterat på gatorna i Dehli, men demonstrationerna ska ha gått lugnt till, enligt AFP.

Indiens premiärminister Manmohan Singh har efter attacken mot den 23-åriga studenten lovat att regeringen ska se över lagstiftningen för bland annat våldtäkt och sa, i ett uttalande efter kvinnans död, att han förstår att människor demonstrerar.

Ska se över lagen

– Det här är fullt förståeliga reaktioner från ett ungt Indien och ett Indien som genuint vill ha förändring. Det skulle hedra hennes minne om vi kunde kanalisera de här känslorna och energierna till ett konstruktivt agerande.

För att lugna folket har man också meddelat planer på att publicera foton, namn och adresser på fällda våldtäktsmän på officiella hemsidor.

Enligt landets officiella data har antalet våldtäkter ökat med 875 procent på 40 år, från knappt 2 500 fall 1971 till över 24 000 2011, skriver CNN.

Men man tror att mörkertalet är stort eftersom många kvinnor inte vågar anmäla att de blivit våldtagna av rädsla för att skämma ut sin familj. Polisen har i flera fall också vägrat ta emot anmälningar och utsatta kvinnor skuldbeläggs.

Attityden mot våldtäkter i landet är så befäst att till och med politiker ofta uttalat sig om att kvinnor inte borde gå ut om kvällarna och att de inte ska ha på sig kläder som kan anses provokativa, skriver AP.

Sex män är sedan tidigare gripna för inblandning i attacken mot den 23-åriga kvinnan. De kommer att åtalas för mord, uppger AP. Vid fällande dom kan brottet leda till dödsstraff, skriver AFP.

Publicerad: