Nyheter

Fråga/svar med Lena Mellin om vinster i välfärden

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

I dag gav Stefan Löfven och Socialdemokraterna besked om hur de vill hantera vinstfrågan inom välfärden. Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder ut begreppen.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Vad betyder egentligen beskeden som S gav i dag?

– De var väldigt noggranna med att säga att det inte handlar om ett vinstförbud, utan om en begränsning. Men i själva verket så är det svårt att förstå om den här begränsningen är effektiv eller inte. Visserligen ska man ställa kvalitetskrav, och det är ju bra, men kvalitet behöver inte alltid betyda att man gör av med lika mycket pengar som kommunerna. Det är ju kommunerna som de vill ha som måttstock. Sedan föreslår de också skärpt tillsyn, vilket också verkar bra. Självklart ska de som kommuner eller landsting slutit kontrakt med göra som de har sagt att de ska göra.

Hur skiljer sig det här från vad partiet tidigare har sagt?

– Det här är en vidareutveckling av det beslut som S fattade på kongressen 2009. Det är lite mer detaljerat och lite mer krångligt.

LO och partivänstern har tidigare krävt ett vinsttak. Något sådant fanns inte med, varför hörs inte mer protester?

– Jag tror det beror på att Löfven använder det gyllene ordet vinstbegränsing. Det gör att LO och vänstergänget i partiet är rätt nöjda. Men om det i själva verket handlar om någon vinstbegränsning tycker jag är skrivet i stjärnorna.

Kommer debatten i partiet i den här frågan att bli lugnare nu?

– Det tror jag. För det här var så krångligt så det orkar ingen sätta sig in i. Så nu blir det nog lugn och ro. Det lär inte bli en stor stridsfråga på kongressen nästa år.

Hur viktig är den här frågan för Stefan Löfven?

– Det var egentligen hans första prövning som partiledare. Det var viktigt att han kom fram till någon form av beslut och av de första röksignalerna som kommit visar det sig att folk är ganska nöjda. Han har klarat det här hyfsat bra.

Löfven fick i dag hård kritik av regeringen som säger att han tar ett stort steg till vänster. Är det förvånande att den kritiken kommer?

– Det som är mest förvånande är den vikt som regeringen fäster vid förslag som S lägger. De kommenterar dem på direkten. De verkar vara skiträdda för S, och jag förstår inte riktigt varför. Jag skulle göra tvärtom, låtsas som ingenting.

Vad gör regeringen i frågan om vinster i välfärden?

– De har tillsatt två utredningar, en för kvalitet i skolan och en annan för vårdsektorn. De är rätt nyligen tillsatta, så det dröjer väl ett tag innan de kommer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: