M: Integrationen nästa stora valfråga

Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann och partisekreteraren Kent Persson.

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

Moderaterna pekar ut integrationen som en av de allra viktigaste frågorna inför valet 2014.

Enligt partisekreteraren Kent Persson är svaret att fokusera ännu mer på jobb och utbildning.

– Det handlar om att ge människor förutsättningar att komma in i vårt samhälle, säger han.

För andra gången på kort tid presenterade Moderaterna i dag sin strategi inför valet 2014, där man satsar på en tredje seger i rad. Mycket av det som sades var känt sedan tidigare, men chefstrategen Per Schlingmann och partisekreteraren Kent Persson hade några nyheter med sig.

Fortfarande tror partiet att det är frågorna om jobben och ekonomin som kommer att vara avgörande i nästa valrörelse. Men man pekar nu också ut ännu en fråga som man tror kommer få stor betydelse - den om integrationen. 

– När jag reser runt i landet så är det många som ställer frågor om detta. Människor är oroliga då de ser att många som kommer hit inte får jobb, säger Kent Persson.

Trösklarna sänks

Enligt partisekreteraren är det viktigt att ta till sig oron.

– Då måste vi gå in och utforma en ännu bättre politik för att skapa möjligheter för dessa människor att kunna komma hit och få ett jobb. Vi vet att integrationsfrågan handlar väldigt mycket om att ge människor förutsättningar att komma in i vårt samhälle.

Persson menar utmaningarna ska lösas genom att trösklarna för vuxna invandrare att komma in på arbetsmarknaden sänks, men även genom barnen får bättre utbildning.

– Vi har varit för dåliga på att tillvarata kunskapen hos dem som kommer hit. Det måste vi bli bättre på, säger han.

Ekonomisk oro

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna, som kraftigt vill begränsa invandringen, fått ett lyft i opinionen. Kent Persson tror att detta har att göra med den ekonomiska oro som nu sprider sig med en varselvåg i Sverige som följd.

– Vi ser demonstrationer på gator och torg i länder som England, Spanien och Grekland. Vi är en del av Europa och det som händer påverkar oss. Vi måste ta på allvar att folk blir oroliga. På kort sikt tror jag att en del uttrycker sin oro genom att signalera att man tänker rösta på missnöjespartier, säger han.

Tydlig konfliktyta

På dagens seminarium avslöjade även Moderaterna nya strategier inför valet 2014. Bland annat handlar det om att man ska sikta in sig direkt på de personer som har berörts och kommer beröras av reformer som regeringen genomfört. Det handlar om unga under 26, anställda i restaurangbranschen och i företag som berörts av RUT-reformen.

Enligt Per Schlingmann finns det nu en tydlig konfliktyta mellan regeringen och Socialdemokraterna.

– Budgeterna visade på tydliga konflikter i synen på arbetsgivaravgifter för de som anställer unga. Det har vi sen tagit vidare både i det att vi kommer att möta unga människor direkt och vi kommer att göra en stor mobilisering i vår kring frågan.

Moderaterna siktar också på att genomföra den största mobiliseringen i partiets historia. Man ska bland annat försöka prata med 900 000 väljare och dessutom lansera Sveriges största webbpanel - där väljare ska få svara på frågor.