Apple släpper Ipad mini

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

NYHETER

SAN JOSÉ. I dag kommer Apple att visa upp sin nya Ipad.

En surfplatta som i storlek hamnar mellan en Iphone och dagen Ipad.

Aftonbladets Peter Pettersson rapporterar live från lanseringen i USA i kväll.

I kväll klockan 19 svensk tid presenterar Apple det alla väntar sig ska vara en ny mini-ipad och en rad andra nyheter. Presentationen hålls på California Theatre i San José i Silicon Valley, 45 minuter med bil söder om San Francisco.

Det är första gången sedan 2005 som Apple valt att lägga en större presentation i California Theatre som ligger relativt nära företagets huvudkontor i Cupertino.

Fler läckor efter Jobs

Till skillnad mot hur Apple styrdes under förre vd:n Steve Jobs, har läckorna inför företages produktlanseringar blivit fler. Senaste lanseringarna, när Nya Ipad visades i våras och när Iphone 5 kom i september, visade det sig att det mesta läckt ut i förhand.

Apples ingenjörer och utvecklare slår i från sig i amerikanska media och hävdar att det inte är de som läcker. De liknar läckorna med barn som klämmer och skakar på julklappspaketen för att i förväg avslöja vad tomten ska ha med sig.

Men med en hord av underleverantörer i Asien och en ökande grupp analytiker, teknikjournalister och bloggare som hårdbevakar Apple och följer upp varje rykte blir det allt svårare för bolaget att hålla allt hemligt fram till presentationerna av de nya produkterna.

Huvudnumret: ny Ipad

Dagens huvudnummer väntas bli den nya mini-ipaden. En Ipad med en 7,85 tumsskärm som de flesta analytiker i USA räknar med kommer att sätta hård press på tillverkare som satsat på mindre surfplattor. Som Samsung och Lg. Inte minst om Apple sätter priset på en nivå som gör att konkurrenterna har svårt att få lönsamhet i sina surfplattor. Något Apples finansdirektör Peter Oppenheimer kallar paraplystrategin: Genom att hela tiden sänka produktionskostnaderna för Apples produkter och sänka priset till kunderna får konkurrenter som inte kan ta ut samma pris som Apple svårt att hänga med. Något som till exempel rensade Ipodmarknaden från konkurrenter på musikspelarsidan. När Apples spelare blev billigare kunde konkurrenterna inte längre följa efter utan drog sig ur den marknaden en efter en.

Och inte minst kommer den nya mindre Ipaden på hemmamarknaden i Usa konkurrera med nätbokhandeln Amazons läsplatta Kindle. Här i USA är e-böcker och läsplattor mycket mera vanligt än i Sverige.

Flera nyheter

Men utöver nya Ipaden ser det nu ut som Apple kommer att visa upp nya Imacs, nya Mac minis och en 13-tums version av Macbook med den nya högupplösta Retinaskärmen. Den har ännu bara släppts i 15-tumsversion.

Dessutom ser det ut som om det också kommer en uppdaterad version av Nya Ipad, eller den som de flesta kallar Ipad 3. De två största skillnaderna är att den får den nya laddaren som Apple kallar Lightningkontakten – som också sitter i Iphone 5. Enligt folk på Apple ska Lightningkontakten både snabba upp dataöverföring till en annan enhet och ge snabbare laddning av batteriet.

Klen tröst för Sverige

Uppdaterade Ipad 3 får som det verkar också samma radioenhet som Iphone 5 med utökat stöd för 4g/lte. För svenska kunder är det dock en klen tröst eftersom inga av de tre svenska operatörer (Tele2, Telenor och Telia) som har tillgång till 1800-bandet för 4g/lte har byggt ut sina nät för den frekvensen ännu.

Publicerad: