Polisen: Bostonbombaren dödade sin bror

avErik Melin, Iris Wigur

1 av 36

Dzjochar Tsarnajev, 19, dödade sin äldre bror genom att köra över honom. Det menar polisen i Watertown.

Trots eldstrid med polisen ska påkörningen vara orsaken till Tamerans död.

Polisen tror att det var kollisionen som dödade Tamerlan. Precis före påkörningen ska polisen ha kämpat med att få på 26-åringen handfängsel, skriver Vg.no.

Därefter ska hans yngre bror har kommit körande ner för gatan och kört över Tamerlan, säger Watertowns polismästare Ed Deveau till USA Today.

Kommunicerar sporadiskt

Den yngre brodern, Dzjochar, ligger just nu på sjukhus och vårdas för svåra skador. Han har förlorat mycket blod och tidigare under söndagen sa Bostons borgmästare att det var oklart om han någonsin skulle kunna förhöras.

Nu rapporterar dock ABC News att 19-åringen har vaknat på sjukhuset.

Han uppges kommunicera med utredarna sporadiskt via skrivna lappar. Det finns dock inga uppgifter om vad han svarat på polisens frågor som bland annat rör eventuella medhjälpare och om det finns fler odetonerade bomber kvar, uppger ABC News källor.

Polisens utredare spekulerar i om Dzjochars skada i nacken uppkommit till följd av att försökt ta sitt liv, att han skjutit sig själv i munnen.

På samma sjukhus som den yngre brodern vårdas ligger också flera av dem som skadades vid bombattentatet mot Boston Maraton. Polis finns på plats vid sjukhuset dygnet runt.

”Massor av frågor”

Guvernören i Massachusetts, Deval Patrick, sa tidigare under söndagen att han hoppas att Dzjochar Tsarnajev överlever.

– Vi har massor av frågor och de frågorna behöver få ett svar,

Enligt AFP meddelade Patrick också att det finns en övervakningsvideo som visar hur Dzjochar sätter ned en ryggsäck på marken, vid platsen för en av explosionerna vid Boston Maraton, för att sedan lugnt gå därifrån.

Planerade fler attacker

Nya fynd i Watertown pekar på att Dzjochar och Tamerlan Tsarnajev planerade att utföra fler attacker mot civila.

Enligt polischefen Ed Davis var platsen för den första skottväxling, den där den äldre brodern avled, beströdd med olika typer av explosiva medel.

Bröderna hade också en stor mängd vapen, vilket har lett till polisens teori.

– Det blir inte farligare än så här i ett bostadsområde, säger Ed Davis till AP.

Skadade fler än 180

Bombattentatet mot Boston maraton i måndags krävde tre människor liv och skadade mer än 180 personer, varav flera fortfarande vårdas på sjukhus. För ett fåtal är tillståndet fortfarande kritiskt.

I fredags hamnade de två misstänkta terrorbombarna i skottväxling med polisen, efter att de skjutit ihjäl en polis på campuset vid universitetet MIT. Tamerlan Tsarnajev dog till följd av eldstriden och en polisman skadades svårt.

Dzjochar Tsarnajev greps sent på natten mellan fredag och lördag, svensk tid.

Tamerlans fru inkopplad

Den avlidne broderns änka, Katherine Russell är inkopplad i utredningen. Amerikanska myndigheter har begärt förhör med henne uppger hennes advokat, Amato DeLuca till AP. Advokaten hävdar att Tamerlan var hemma under tiden då bombattacken i Boston ägde rum medan hans fru var på jobbet. Hon fick sedan veta att han var misstänkt när hon såg det på tv, enligt advokaten.

Enligt brödernas pappa, Anzor Tsarnajev, finns det ingen chans att hans söner ligger bakom attacken. Han säger i en intervju till Komsomolskaya Pravda daily att attacken iscensattes av FBI, för att de sedan skulle kunna ge bröderna Tsarnajev skulden. Enligt pappan planerade bröderna att återvända och arbeta i Ryssland. Han berättar att äldste sonen, Tamerlan, blev religiös efter sitt giftemål och att han var en hederlig muslim som inte kan ha gjort det han nu anklagas för.