Därför petades Mustafa - tre olika versioner

avJosefin Westin

Den 7 april utsågs Omar Mustafa till suppleant i S partistyrelse. Sex dagar senare sparkades han.

Här är de tre versionerna om hur det gick till.

Foto: Andreas Bardell.
Bryter tystnaden. I dag klockan 16.00 håller Omar Mustafa en presskonferens där han ska ge sin version av den turbulenta tid som varit.

▸ Partiledningen

14 april: Träder partisekreterare Carin Jämtin fram och hävdar i en TT-intervju att partiledningen inte ligger bakom:

– Vi har inte ställt något ultimatum att han ska avgå. Det är Stockholms arbetarekommun som fattat det här beslutet.

16 april: Jämtin håller med Stockholms arbetarkommun om att Mustafa inte kunde sitta kvar i partistyrelsen:

– De har gjort bedömningen att det skadar förtroendet för det socialdemokratiska partiet och jag delar den bedömningen.

18 april: Vid lunchtid talade Jämtin om svårigheter att sitta på två stolar samtidigt. Det hade även Löfven påpekat timmar innan Mustafa avgick.

– Stockholms arbetarkommun har uppenbarligen haft dialog om svårigheter med att sitta på två stolar samtidigt, att vara ordförande för en helt annan organisation och sitta i vår partistyrelse. I den dialogen har man kommit fram till att be Omar Mustafa att avgå, säger Jämtin.

På eftermiddagen tog hon tillbaka det uttalandet och sa i stället:

– Grunden för det hela, som arbetarekommunen också har redogjort för alldeles utmärkt, handlar om att han inte tillräckligt tydligt tog avstånd ifrån att säga att han inte skulle bjuda in talare som uttryckte avskyvärda åsikter.

▸ Omar Mustafa

13 april: Mustafas avskedsbrev publicerades på Aftonbladet: ”Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet.”

20 april: Omar Mustafa har sedan avhoppet varit bortrest. I en SvD-intervju bryter han tystnaden och uppger att det var partistyrelsen som ville göra sig av med honom – på grund av islamofobiska krafter. "Jag fick klara besked om att partiledningen saknade förtroende för mig."

23 april: Mustafa kallar till presskonferens för att ge sin version om den senaste tidens tubult. Det återstår att se om det blir en ny version eller om han håller fast vid sin förra.

▸ S-distriktet i Stockholm

13 april: S-ordföranden Veronica Palm berättigar petningen med att ”situationen blev ohållbar”.

16 april: Palm uttalar sig för första gången om skälet till Mustafas avgång.

– Jag valde att be honom att lämna partistyrelsen – men inte för att jag såg den här floden av rasism. Jag gjorde det av skäl som jag inte har möjlighet att diskutera med er.

17 april: I en debattartikel på Aftonbladet skriver Palm och kommun­sekreterare Olle Burell att skälet var att Mustafa inte tydligt nog tog avstånd ifrån att bjuda in föreläsare med antisemitiska och homofoba åsikter.