Nyheter

Kan släppas fri för 1,2 miljoner kronor

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Han greps av turkisk polis efter att ha köpt en antik sten på charterresan i Turkiet.

Nya uppgifter gör gällande att David Örn Bjarnason, 28, kan släppas mot borgen - men det kommer bli dyrt.

– De säger att det kommer kosta mellan 400 000 och 1,2 miljoner kronor, säger hans fru till Aftonbladet.

I måndags berättade Aftonbladet om paret Thora Birgirsdottir och David Örn Bjarnason som under semestern i Turkiet köpte en antik sten i marmor på en marknad. På flygplatsen på väg hem stoppades de när säkerhetspersonalen hittade stenen i parets gemensamma resväska.

Historisk antikvitet

– De sa att vi borde känna till turkisk lag: stenen var antik och hörde hemma på ett museum. Jag frågade om vi kunde gå, när vår flight skulle gå, och förklarade att vi har tre barn hemma och barnvakten måste bytas av, sade Thora Birgisdóttir till Aftonbladet då.

Thora fick gå, men David hölls kvar på polisstationen i närheten av flygplatsen.

Stenen skickades till ett museum för analys, de har rapporterat att stenen är en historisk artefakt.

Fördes till fängelse

Nu har David Örn Bjarnason förts till ett fängelse i utkanten av Antalya. En representant från isländska generalkonsuln i Ankara har besökt honom. De säger att han mår bra, men att han gärna vill ringa sin fru och sina barn.

– Jag delar cell med två tyskar. De har gett mig kläder, sade han till representanten.

Den rättsliga processen ser ut att bli utdragen. Rättegången, som kommer hållas i Antalya domstol för allvarliga brott, ser inte ut att påbörjas förrän om två till tre veckor. Davids advokat Zeynep Alemdaroğlu ska träffa åklagaren i morgon, torsdag, för att sätta sig in i fallet och försöka snabba på den rättsliga processen.

– Vi har inte bevisen klara för oss, eftersom vi inte har fått full tillgång till ärendet, säger hon.

Enligt uppgifter isländska generalkonsuln fått från domstol kommer David troligtvis släppas fri mot borgen, till ett belopp motsvarande mellan 400 000 till 1,2 miljoner kronor.

I chocktillstånd

David och Thora har tre barn, 2, 4 och 9 år. Thora befinner sig nu i parets bostad i Järfälla utanför Stockholm med den äldsta dottern. Hon är i chocktillstånd och berättar att hon inte har haft någon kontakt med David sedan han fördes till fängelset.

– Jag vet inte hur jag ska hantera mina känslor. Jag väntar på något, men jag vet inte vad jag väntar på, säger hon till Aftonbladet.

Kontakten med Davids advokater har bara varit sporadisk.

På måndag flyger Thora till Island med sin dotter, där parets två andra barn väntar.

Polischef greps

Den schweiziske polischefen Christian Varone greps i Antalya förra sommaren efter att tulltjänstemän hittat en antik sten med kulturhistoriskt värde i hans väska. Sonen hade plockat upp stenen nära en arkeologisk plats och tagit med den som souvenir. Varone åtalades för försök till stöld av kulturlämningar, men friades efter att den schweiziske ambassöderen i Turkiet involverats i fallet.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: