”Ser det som en möjlighet att minska EU:s inflytande”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt välkomnar beskedet från premiärministern David Cameron.

Han tror att det kan leda till en öppning för att omförhandla det svenska EU-medlemskapet.

– Vi ska se det här som en möjlighet att minska EU:s inflytande över svensk politik, säger han.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de enda två riksdagspartierna som fortfarande kräver att Sverige lämnar EU. Därför är V-ledaren mycket positiv till morgonens hot från David Cameron om en folkomröstning.

– Det är positivt att han vill lyssna på sin egen befolkning. Det behöver fler politiska ledare göra.

Hur vill du att det svenska medlemskapet ska ut i dag?

– Jag vill ha ett socialt protokoll så att man inte kan utnyttja arbetskraft till så dåliga villkor. Sen borde Sverige få ett bindande undantag från EMU, vi ska stå helt fria från hela den centralstyrda ekonomiska politiken. Jag tycker också att vi ska ha rätt att gå längre på miljöområdet samt att  vi ska lämna jordbrukspolitiken och få ner EU-avgiften.

Vad vill du ha kvar?

– Vi kan ha frihandel på varor och rätt att arbeta i varandras länder. Men som jag ser det är europgruppen på väg mot ett Europas förenta stater. Då måste vi fundera på vilket samarbete vi vill ha.

Är EU på väg mot en europeisk superstat menar du?

– Ja, eurozonen är det. Och den resan ska vi inte följa med på. Det finns inget folkligt stöd för Europas förenta stater.

Jonas Sjöstedt kräver en folkomröstning den dag det svenska medlemskapet kommer upp på den politiska agendan. Han tror att det dröjer men blir det en folkomröstning i Storbritannien kommer frågan bli aktuell även i Sverige.

Hur kan vi påverka EU:s utveckling om vi signalerar att vi vill stå utanför?

– Vi kan bygga upp ett alternativ till federalismen och visa att det går att samarbeta utan att bli en superstat. Det är precis vad Europa behöver.

Publisert: