”Noras” psykiater granskas

Nora våldtogs av polischefen Göran Lindberg och ifrågasattes av psykiatrin efteråt.

Nu granskar Socialstyrelsen det privata vårdföretag som behandlade Nora.

– Det finns så mycket brister att vi fortsätter granska den här verksamheten, säger Anders Mårtensson, inspektör på Socialstyrelsen.

Nora var 17 år när hon bands fast och våldtogs av den förre polischefen Göran Lindberg. Hon anmälde det grova övergreppet redan 2007, men inte förrän tre år senare ställdes han inför rätta och dömdes till sex års fängelse för flera fall av våldtäkt och misshandel.

Ställde motkrav

Efter rättegången kom Nora i kontakt med närpsykiatrin i Enköping och bad att få träffa en kvinnlig psykolog, eftersom hon hade svårt att anförtro sig åt män.

Men chefen och psykiatern Ola Gefvert lyssnade inte på Nora utan ställde i stället motkrav. Om Nora klarade av att vara självskadefri i sex månader skulle han ”köpa en kvinna”, avslöjar en dold inspelning från ett möte mellan Nora och Gefvert som Ekot publicerat. Gefvert säger också att han inte behöver lyssna på vad Nora ”jiddrar om” eftersom hon har en emotionell personlighetsstörning.

Vidare granskning

Socialstyrelsen har granskat och kritiserat Gefverts privata vårdföretag, delvis på grund av de inspelningar som publicerats i P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”.

– Vi har kritiserat bemötandet och anser att det i flera fall brister i respekt för patienten. Det här är ett skarpt uttalande för att vara Socialstyrelsen, säger Anders Mårtensson.

Nu samlar Socialstyrelsen ihop all dokumentation i en vidare granskning för att kunna avgöra vilka åtgärder som ska vidtas.

Även Socialdemokraterna i Uppsala kräver att Gefverts företag granskas vidare.

”Under all kritik”

– Bemötandet från psykiatrin är under all kritik. Så där tilltalar du inte människor i vanliga fall och absolut inte den som har råkat ut för den här typen av trauman, säger Börje Wennberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Uppsala.

Han säger sig ha fått in flera klagomål om vårdföretaget där Gefvert både är vd och praktiserande psykiater.

– De har inte den profession som de säger sig ha. Det saknas läkare och psykologer, som enligt avtalet ska finnas. Jag blir så illa berörd av det här och nu vill vi ha säkerställt att vi får det vi beställer, säger han.

Aftonbladet har sökt Ola Gefvert, men utan resultat.

Fotnot: Nora heter egentligen något annat

Publisert: