Så blir Leif Axmyrs liv i frihet – i Halmstad

NYHETER

Vill bo bland travhästar i Halland

Foto: Dubbelmördaren Leif Axmyr vid fiket.

När Leif Axmyr blir fri vill han leva bland djur, spela på hästar och umgås med sin äldsta vän, Per-Uno.

Efter 31 år i fängelse börjar den morddömda 75-åringens väg till frihet.

I morgon firar livstidsdömda mördaren Leif Axmyr sin 75:e födelsedag på Tidaholmsanstalten. Faktum är att Axmyr firat de flesta av sina födelsedagar innanför fängelsemurar. Sedan han var i 20-årsåldern har Leif Axmyr åkt in och ut från fängelset.

1000 dagar kvar

Men den 75:e födelsedagen är en särskild dag. Det är den första av de runt tusen Leif Axmyr har kvar i fängelset. Efter ett 34 år långt fängelsestraff ska han bli fri. Det beslutade Örebro tingsrätt på måndagen.

Men domstolen bestämde också att vägen ut i samhället skulle vara ovanligt lång. De närmsta tre åren ska Kriminalvården, föreningar, vänner och Leif Axmyr själv arbeta för att anpassa honom till livet i frihet.

– Vi sätter igång en utslussningsplan. När man fått tidsbestämt blir det tydligare när den ska rulla igång, säger Sanela Ovcina, kriminalvårdschef på Tidaholmsanstalten där Axmyr lever.

Leif Axmyr arbetar som städare på Tidaholmsanstalten, han gymmar och tränar boxning. Ett par gånger i veckan pratar han i telefon med sin vän sedan 40 år, Per-Uno Fransson.

”Lugn och sansad”

Strax efter beskedet att hans straff blivit tidsbestämt ringde Leif Axmyr Per-Uno Fransson som bor i Halmstad.  Han tänker möta sin vän utanför fängelsedörrarna.

– Vi har bestämt att det ska bli Halmstad. Vi hämtar honom, vi ska ta hand om honom och slussa ut honom i samhället, säger Fransson som också är aktiv i Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

– Han har mycket människor runt om kring sig. Vi ska göra så att det blir bra för honom på gamla dagar.

1982 mördade han två personer med 37 knivhugg. Hur skulle du beskriva honom idag?

– Han är en lugn och sansad äldre farbror som har ångrat sig hundra gånger under resan. Han har verkligen fått avtjäna straffet med måtto.

För mycket ungdomar

De flesta före detta livstidsdömda som slussas ut i samhället flyttas från en säkerhetsanstalt till en anstalt med lägre säkerhetsklassning. Tidigare har Leif Axmyr erbjudits flytt till Halmstad. Men efter att ha besökt fängelset tackade han nej.

– De var så mycket ungdomar. Han är van vid att gå i den där korridoren i Tidaholm med andra äldre, säger Per-Uno Fransson.

Istället har Leif Axmyr bett om att få hoppa över mellansteget och slussas ut till ett familjehem. Drömmen är att bo på en gård med hästar.

Hjälper med läxor

– Djur och travhästar har alltid varit ett intresse. Så man kan tänka sig att han kanske kan vara på någon hästgård, säger Per-Uno Fransson.

Men än så länge har Leif Axmyr begränsad erfarenhet av frihet. Han har fått ett fåtal permissioner och först under 2013 har han fått lämna anstalten utan bevakning från Kriminalvården. I april sågs han dricka kaffe på ett fik i Tidaholm.

Den dom från Örebro tingsrätt som tidsbestämde Leif Axmyrs straff till 34 år, eller till 2016, berättade också att han ordnat med både umgänge och bostad i Halmstad. Samtidigt pratar Leif Axmyr med sin exfru Anneli på telefon dagligen. Enligt henne har han hjälpt hennes son med läxorna.