Nordkorea är redo för kärnvapenprov

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Satellitbilder visar att Nordkorea ligger i startgroparna för att förverkliga hotet om att provskjuta kärnvapen, riktade mot USA.

När testerna kommer att genomföras vet ingen.

– Nordkoreanerna kan göra det i morgon, eller någon annan dag, säger Joel Wit, redaktör vid Koreainstitutet som analyserat bilderna.

Bilderna som presenterats av ett amerikanskt forskningsinstitutet visar Punggye-ri, platsen där kärnvapentester genomfördes 2006 och 2009, rapporterar AP.

Analysen av satellitbilderna har gjorts av ”38 North” som är ett amerikanskt Korea-institut vid John Hopkins- universitetet.

Den senaste bilden togs så sent som i onsdags.

Människor på plats

Vägarna som ligger i anslutning till anläggningen har de senaste månaderna röjts fria från snö och nordkoreanerna tros ha tätat en tunnel till berget där kärnvapnen skulle kunna avfyras.

En satellitbild som togs den 4 januari visar runt 30 personer, som möjligtvis kan vara soldater eller säkerhetsvakter, som står i strikta formationer på gården framför huvudbyggnaden.

Och på julafton, den 24 december, låg det en hög med byggnadsmaterial på samma plats.

Vid onsdagens foto har högen med grejer minskat. Och analysinstitutet tror att det använts vid tätningen av tunneln.

”Kan ske i morgon”

Institutet slår fast att Nordkorea ”verkar befinna sig i ett stadium där de kan röra sig mot ett test inom ett par veckor eller så fort som ledarna i Pyongyang ger order”.

– Även om testområdet ser ut att vara klart, är det svårt att veta när detonationen kommer att äga rum. Nordkoreanerna kan göra det i morgon, någon annan dag eller så kommer de att besluta sig för att vänta till något betydelsefullt datum som Kim Jong Ils födelsedag, den 16 februari, säger Joel Wit som är redaktör vid 38 North.

”Ny fas”

I december genomförde Nordkorea en raketuppskjutning. Och i tisdags röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som innebär nya, hårda straffsanktioner mot landet.

Som ett motangrepp presenterade Nordkoreas försvarskommission då sina nya planer om provskjutning med kärnvapen som riktas mot USA, men de lämnade inga uppgifter om när de skulle ske. De nya testerna beskrivs som en "ny fas" mot USA, som har runt 28 000 militära trupper i Sydkorea.

Publicerad: