Åkesson: ”Guillou duktig på att skriva fiktion”

"Det är under min värdighet"
"Det är under min värdighet"

SD-ledaren Jimmie Åkesson tar avstånd från sina näthatande anhängare.

Men vägrar att svara på journalisten Jan Guillous hårda frontalangrepp.

- Guillou är duktig på att skriva. Särskilt fiktion, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Tv-programmet "Uppdrag granskning" i SVT granskade i veckan hatet mot kvinnor på nätet. Flera kvinnliga journalister och opinionsbildare vittnar om hur många av de mest hatiska personerna samtidigt uppger sig sympatisera med Sverigedemokraterna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tittade på tv-programmet.

- Tonen på internet lämnar mycket övrigt att önska. Det märker också jag som offentlig person på Facebook och Twitter, som jag i princip slutat använda. Det är inte trevligt längre, säger han.

Många av dem som hatar på nätet uppges vara era sympatisörer. Hur ser du på det?

- Jag vet inte vad man bygger det på. Jag är ganska övertygad om att det finns näthatare bland alla partier.

Kvinnliga journalister vittnar om att de som skriver mest hatiskt själva uppger att de stödjer SD.

- Om det är så kan jag inte göra annat än att sända signalen att det inte är något vi välkomnar. Det här hjälper inte oss. Tvärtom, det stjälper oss och vi vill inte ha något med dem att göra.

"Människor måste få vara anonyma"

Har du som partiledare varit tillräckligt tydlig att ni inte ser positivt på det?

- Jag har varit väldigt tydlig där. Ansvaret för tonen i den politiska debatten har jag och andra politiker i riksdag och regering och den har ni som journalister. Vi måste alla föregå med gott exempel.

Är det då rimligt att höga företrädare för ert parti säger att de själva kommenterar anonymt på olika forum?

- Nu blandar du äpplen och päron. Det är så vanskligt med det här begreppet näthat, vad ryms i det? Självklart måste människor kunna vara anonyma på internet. Därför måste vi kanske skärpa lagstiftningen så att utgivare för forum får ett större ansvar för vad som publiceras.

- Alla kommentarer, vare sig de är anonyma eller öppna, är ju inte hatiska. Det är en liten del som är det. Och sannolikt, det är min bedömning, är de här extrema näthatarna en liten grupp människor som försöker överträffa varandra.

"Under min värdighet"

I en Aftonbladet-krönika i dag skriver journalisten Jan Guillou att många av de män som riktar hat mot kvinnor på nätet är sverigedemokrater och hävdar dessutom att de är sexuellt frustrerade. Krönikan har väckt starka reaktioner, bland annat på Twitter.

- Jag har ju stiftat ganska nära bekantskap med Jan Guillou och tycker att det är en väldigt skojig person. Han är också väldigt duktig på att skriva och framför allt är han duktig på att skriva fiktion, säger Jimmie Åkesson.

Hur ser du på att han uttalar sig om sverigedemokraternas brist på kärleksliv?

- Jag vet inte vad han själv har för kärleksliv, så det är svårt att ge sig in i debatten. Jag tycker det är under min värdighet. Det är inte ofta jag använder det uttrycket, men nu tycker jag det.

Publisert: